Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Feromony jako nápoje lásky  

Posted by SomeoneCZ in ,

  1. Intro
  2. Co je feromon?
  3. Účinnost
  4. Feromony jako afrodisiakum, nebo k posílení účinků afrodisiaka
  5. Co (ne)mohu od feromonů očekávat?
  6. Kde se feromony berou?
  7. Androstenol
  8. Androstenon
  9. Androstadienon
  10. Androsteron
  11. Copuliny
  12. Luteinizační hormon
  13. Účinná vzdálenost
  14. Enigma opět padla
  15. Plánované rodičovství
  16. Další feromony a tajné přísady
  17. Pentagon
  18. Citace
  19. Svědectví uživatelů
  20. Zákaznický test
  21. Sociální dopady
  22. Shrnutí


Hrdina jedné nociMaximálně účinný koncentrát. Úspěch nejen u žen. Připraveno pro specifické poměry. Dejte lidem najevo, že jste vůdčí typ a budou v komunikaci s vámi příjemnější. Feromony jsou o úspěchu. Spusťte velmi silné, nejenom sexuální, odezvy u opačného pohlaví. Náš feromon je sexuální dynamit. Štěstí, sympatie, důvěra, láska, úspěch – to vše teď máte na dosah ruky. Okamžitě vzrušte, zaujměte a sveďte ty nejkrásnější ženy, kde chcete, kdy chcete a jak často chcete. Jedinečné lidské feromony. Vědecky ověřeno. Tisíce děkovných dopisů!

Co doprovází prodej feromonů, je i reklama, díky níž se někteří domnívají, že stačí feromon aplikovat a každá po vás půjde. Tak si ho koupí, aplikují a vyrazí mezi lidi. Najednou se cítí více sebevědomě a zaznamenávají i více signálů od opačného pohlaví. Ale co se nestane, nic se nestane. Přišli sami, odešli sami.

Na řadě je pochopitelně úvaha, že je prodejce feromonů podvedl, aby z nich vytáhl prachy. Proto také někteří prodejci upozorňují, že feromony pomohou, ale neudělají vaši práci za vás. A také vám nezamlčí fakt, že ne všechny přípravky jsou stejně účinné, ale že zrovna ten jejich funguje. Dokonce můžete být i varování před podvodníky, např. aféra di-dehydroepiandrosteron [44]. Nepleťte si s dehydroepiandrosteronem (DHEA), který skutečně existuje.

Každý alespoň trochu vnímavý a inteligentní člověk si musel uvědomit, že v okamžiku, kdy na sebe někdo napatlá zázračnou vodičku, v jejíž účinky věří, bude se díky tomu cítit více sebejistě, což mu jednak zvýší šance a jednak bude zvědavý na instantní úspěch, díky čemuž bude své okolí pozorovat mnohem pozorněji a bude si všímat věcí, které by dříve přehlédnul. A dále si také uvědomí, jestliže prodávaný feromon sám o sobě nestačí, pak je více než sporné, zda vůbec hraje roli, neboť ženy lze sbalit i bez komerčních feromonů.

Souhlasím, že feromony fungují jako signál, který přenáší informaci – viz Teorie handicapu [19]. A také souhlasím, že na ně lidé reagují. Jenomže tohle je jenom malá, pečlivě vybraná část informací, kterou nás prodejci feromonů krmí. Slovo signál samo o sobě ještě neznamená, že o vás daný signál také říká něco dobrého. Čtěte dál a dozvíte se, co říkají výsledky testů z laboratoří, nezávislé testy, které nejsou cenzurovány prodejci feromonů, co se doopravdy píše v prestižních impaktovaných časopisech, ale také i např. výsledek výzkumného záměru Pentagonu v rámci projektu nesmrtících zbraní. Čtěte a dozvíte se, co jste vědět neměli.


Co je feromon?

Jak napovídá řecký původ slov "ferein" – přenášet, a "hormon" – vyvolat, feromon je chemická sloučenina, kterou normálně produkuje tělo, přenáší se, a u možného příjemce by potencionálně mohla vyvolat určitou reakci [45]. V případě feromonů použitých jako moderní nápoje lásky jde o změnu v chování. Konkrétně v rozhodování, jako kdybyste jí přišli mnohem atraktivnější, než by bylo normálně možné.

Možných účinků feromonů na lidi je více a s oblibou se sdělení formulují ve stylu: "když to fungovalo tam, tak proč by to nemělo fungovat i pro svádění?". Další možností je pokus o demonstraci na hmyzu, nebo např. na savcích – pes a hárající fena. Vidíte? Zkusí nasměrovat vaše úvahy tím správným směrem, abyste sami a svobodně mohli dojít k poznání, že by to konec konců mělo fungovat i na lidech. Taktně se přechází fakt, že člověk má mnohem větší inteligenci a svobodnou vůli. Lidské chování je příliš komplexní, než aby se vždy řídilo "voláním přírody" [45, 46]. Tuto skutečnost potvrzují i články "Evoluční biologie" a "Pohybová rovnice zájmu", které dospěly ke stejnému poznatku, ač každý z jiného úhlu pohledu.


Účinnost

Prodejci feromonů se rádi odkazují na články v novinách, které volně přepisují závěr nějakého vědeckého článku s tím, že laskavý čtenář si ho jistě sám projde a bude mít odpovídající znalosti z biologie, chemie, atd. – když by tedy milému novináři nechtěl bezvýhradně věřit. Problém: i takoví se najdou a tak si teď čtete;-)

Další oblíbenou možností je televizní pořad, který ukazuje, jak feromony fungují. Zejména ty vybrané mají jasno v tom, jak rychle a účinně prokázat schopnosti feromonů. A zde se projevuje schizofrenie prodejců, kteří zatvrzele odmítají garantovat alespoň minimální účinnost v konkrétních číslech tak, abyste si to všichni mohli přesně ověřit. Místo toho vám jenom zaručí možnost, že byste s feromonem mohli, ale také nemuseli, nějakou sbalit. Ovšem, tohle si každý můžeme zaručit sám za sebe a ještě jim kvůli tomu nemusíme cpát naše peníze!

Vysvětlení prodejců: kdybych je používal, tak bych se tak "blbě neptal"*. Pochopitelně – když jsem o něčem přesvědčen, tak o tom nepochybuji. Zase nám sdělují polopravdu, která navíc ani neodpovídá na otázky:

  • Proč tak zatvrzele odmítají být konkrétní?
  • Jak tedy objektivně zjišťují, že zrovna jejich výrobek je lepší, než ten konkurenční?

*Jejich zisk totiž pochází i od lidí, kteří si koupí alespoň jednu dávku, protože prodejci uhodili na jejich strunu fair play, že by kritizovali to, co sami nezkusili. Pro takové jednání se používá název sociální inženýrství [47] a jeho cílem je zmanipulovat lidi podle vašich potřeb. Kolik z vás už přece vidělo vycházet bezdomovce z obchodu s flaškou vodky poté, co dostal peníze na jídlo.

Naštěstí pro vás se potřebné informace dozvíte zde. A to zcela zdarma, aniž byste museli platit za zkušební vzorek, který vám každý neposkytne gratis. Vaši případnou kritiku lze totiž shodit tím, že z jednoho vzorku, ještě bůhví jak použitého, se nedají dělat věrohodné závěry. I taková je praxe.


Feromony jako afrodisiakum, nebo k posílení účinků afrodisiaka

Pojmenování afrodisiaka je odvozeno ze jména řecké bohyně Afrodity. A z historie známe celou řadu nápojů lásky, které se postupem času ukázaly jako neúčinné, když se na scéně objevil další [48].

Příkladem, lidé věřili v tzv. „zákon podobnosti“ [49], díky kterému to odnesli nosorožci. Jejich roh byl vnímán jako falický symbol a už měli důvod je střílet, jen aby bylo z čeho udělat prášek působící jako afrodisiakum.

Lidé jsou ochotní vyzkoušet leccos a leckdy je to i o zdraví. Například účinná látka Španělské mušky je cantharidin. Ano, je to jed; tj. po jeho použití skutečně budete cítit něco jiného než obvykle. Od 32mg výše mluvíme o smrtelné dávce [50]. Ovšem samečci ho používají jako sexuální feromon. Zkusíte si to také? Současná realita je pak taková, že i vláda se postupně zajímá o jednotlivé prodejce afrodisiak, aby dokázali svá tvrzení [49]. A další vývoj? Prodej výrobku byl ukončen. Konečně, nejde jenom o zdraví, ale mohlo by jít o možné nekalé obchodní praktiky – viz např. zákony EU: "Směrnice o nekalých obchodních praktikách".

Poučíme-li se z historie, dosud nebylo objeveno žádné afrodiziakum. Pouze byly připisovány účinky afrodisiaka. Dostavení se erekce ještě neznamená, že se dostaví i větší chuť na sex, což nám dokumentuje právě příklad španělské mušky. Chuť na sex můžete zvýšit psychoaktivní látkou, např. alkoholem. Psychoaktivní látky však nejsou afrodisiaka, protože jejich primární účel je jiný než zvýšení sexuální touhy. Např. alkohol může vyvolávat i deprese. Ani látky jako Viagra nejsou afrodisiaka. Zaměřují se na poruchy erekce, ne na mozek.

Nejde-li o psychoaktivní látky, můžete slyšet, že účinky látky vydávané za afrodisiakum jsou potvrzeny spokojenými uživateli. To proto, že nejsou potvrzeny klinickými testy. S látkami známými k dnešnímu datu zažijte leda tak placebo efekt – při nejlepším.

Afrodisiakum by vždy muselo zvednout chuť na sex, a důsledkem by se dostavila erekce. Poznávací znamení: není známa látka s takto vymezeným účinkem.


Co (ne)mohu od feromonů očekávat?

Co je každému jasné, aplikací nezískáte potřebné znalosti, zkušenosti, ani se nezlepší vaše sebeovládání. Pouze se můžete cítit více uvolnění a sebejistí. Jedná se však o placebo efekt, jak se ukáže v dalším textu. Nutnou a postačující podmínkou je vaše víra, že použitý nápoj lásky skutečně funguje.

Vypadáte-li jako Quasimodo, nebo jste-li třtina ve větru se klátící, feromon s tím nic nenadělá. Ona to stále uvidí. To byste museli používat psychoaktivní drogy, mezi které patří i halucinogeny. Tyto látky jsou buď mimo zákon, nebo se používají jako prostředek psychiatrické léčby a jejich použití je přísně monitorováno. Příkladem za všechny je LSD [51]. Pokud by feromony skutečně měly na lidi psychoaktivní účinky, pak:

  • je pouze otázkou času, kdy toho dobráka, který vám to prodává, seberou příslušné úřady
  • také by ho mohli obvinit za porušování základních práv a svobod, protože ona se jejich účinkům nevystavuje dobrovolně

Nicméně, zatím nám tu prodejci feromonů volně pobíhají a zamořují Internet, takže to také, byť nepřímo, vypovídá o tom, jak "funkční" jejich zboží doopravdy je. Jo, kdyby tak měli výsledky jako např. bývalý projekt CIA MK-ULTRA [52]… (MK jako Mind Control)

Další pohádkou, kterou nás zásobují, je, jak se z vás stane alfa. Přečtěte si článek o Evoluční biologii a sami uvidíte, jaký je to nesmysl.


Kde se feromony berou?

Feromony používané jako nápoje lásky spadají do rodiny androgenů. Konkrétně se do prodeje dostaly např. androstenol, androstenon, androstadienon a androsteron. Sice se o všech mluví jako o feromonech, ačkoliv jednoznačně mluvíme o steroidech. Například klasifikace androstenonu jako lidského feromonu je sporná [53]; také viz VNO dále v textu. Až na případy anosmie, neschopnost cítit (např. jeden konkrétní odér), je možné cítit vůni/zápach androstenonu [54], případně lze tuto schopnost vypěstovat [53]. S dostatečně vágní definicí, by se však jako feromon kvalifikoval např. i aceton, který je také jedním z produktů lidského těla (samozřejmě v malém množství) a má mj. vliv na vaši náladu [55].

Velmi zajímavou otázkou je, kde se ty zázračné feromony berou. Tvrzení, že vám prodávají pravé, lidské feromony, nejsou zrovna z těch, která by se dala označit za nejpravdivější.

Že by výrobce zaměstnával partu u žen úspěšných borců a od nich zachytával pravé, lidské feromony, to je evidentní nesmysl. I kdyby feromony dokázal zachytávat a uchovat, tak by neuspokojil poptávku.

Například androstenon se nachází v lidském potu, moči a ve slinách divokých prasat. Androstenol se ve velkých množstvích vyskytuje ve slinách divokých prasat a v lidských potních žlázách. Kdyby se profláklo, že na sebe zákazníci patlají feromon z některého z uvedených zdrojů, přípravku by to zřejmě na oblibě dvakrát nepřidalo.

Také odebraný vzorek kůže ještě nějakou chvíli uvolňuje feromon. Aneb jak David Berliner k objevu přišel. Že by se v každé lahvičce ukrýval doslova kousek úspěšného baliče? Tzv. "Zombie Pack"? Asi ne...

V praxi to vypadá tak, že ten zaručeně pravý, lidský feromon se vyrábí průmyslově, synteticky. Zkuste si představit následující scénář: Nějaká velká chemická firma v USA vyrobí požadovanou chemikálii, která je specifikovaná popisem skladby, ne účinkem. Rozumějte, objednávka se nepíše "chcu ten feromon, by na mě letěly všecky koce", ale "5α-androst-16-en-4-one". Vyrobená chemikálie pak připutuje do menší firmy u nás, kde se podle požadavků namíchá do lahviček a olepí se líbivou samolepkou "We Are The Champions!". Oni však nic, oni jsou jen prostředníci. Final product následně odebéře nějaký Franta z Horní Dolní, u kterého lze učinit objednávku na tento zázračný přípravek. Případná webová prezentace může být libovolně protkána tvrzením, jak Franta vyrábí, testuje a vyvíjí. Situace se stává komickou, když každý z prodávajících Františků tvrdí, že zrovna on má ten jedinečný feromon.

Ctihodný podnikatel František nás posléze také může upozornit, že kdyby to byl podfuk, tak by se neudržel v obchodu, protože by lidé přeci nekupovali, co nefunguje. Jenom tak nějak zapomněl zohlednit fakt, že řada lidí je schopná kupovat placebo efekt v domnění, že o žádné placebo nejde. Kdepak k tomu asi v případě feromonů přišli? Vůbec bych se nedivil, kdyby páni Františci v honbě za penězi důvěřivců použili informace tohoto článku k zdiskreditování své konkurence, opatřivše nás ubezpečením, že zrovna jejich výrobku se to netýká.

Nastíněným scénářem se také vysvětluje, proč používám termín prodejce feromonů a ne výrobce, či dodavatel. Ne, že by jim nebylo jasné, k čemu se to celé ve finále použije. O tom bych vcelku pochyboval. Ale peníze jsou zřejmě také feromony, když jim nesmrdí, ale přitom jejich chování ovlivňují;-7


Androstenol

Věděli jste, že lanýže obsahují androstenol? Díky němu je divoká prasata dokáží najít i pod zemí. Jako nápoj lásky však selhává. Bylo dokázáno, že androstenol nemá žádný vliv na vnímanou fyzickou přitažlivost [56]. Navíc [45] uvádí, že v systému signálů by stejně signalizoval vhodnost ženy pro muže – tj. ne naopak.

Nyní je vhodný čas udělat si malé vědecké kázání. Skutečná věda netvrdí, že něco platí, když pro to nemá důkazy. Pouze připouští, že některé výsledky by mohly něco naznačovat. Spolek pseudovědců, kteří např. píší články podle vzoru "feromon jest můj nejlepší přítel", však dělá z "naznačuje" "platí". Ač by tedy např. [45] mohl připouštět vliv androstenolu na vnímanou fyzickou přitažlivost, [56] dokazuje, že neexistuje. To se ale marketingově příliš nehodí.

Androstenol má pižmovou vůni, která je vnímána jako příjemná. Bohužel, androstenol rychle mizí a oxiduje na androstenon [45], což vás hned v příštím odstavci zrovna nepotěší. Vlivem androstenolu ženy hodnotí muže o něco lépe [57], ale muž si ho musí být schopen sám produkovat ve správném množství. Potřebuje se vypořádat s následky oxidace, ke které dojde do 20 minut [45]. Externí zdroj tedy není řešení, ale způsob, jak sabotovat sami sebe. Dobrou zprávou je, že pižmovou vůni nemá jenom androstenol [58]. Jenomže, ne každá náhražka je bez rizika [83].


Androstenon

Androstenon je signál [19], který odpuzuje ženy [45] a možná tak identifikuje neplodné samce. Jestliže téměř všechny studie potvrdily, že ženy považují androstenon za negativní signál nezávisle na průběhu ovulačního cyklu [45], lze se z evolučního pohledu domnívat, že půjde o rychlé vyhodnocení plodnosti. Třeba když by neplodnost korelovala s abnormálními hladinami příslušných hormonů?

Vhodnost genotypu [81] vyjadřuje tzv. vývojová stabilita/Developmental Stability, která se projevuje jako nízká tzv. Fluctuating Asymmetry (FA) – čím nižší tím lepší. Ženy v plodném období zohledňují stabilitu [78]. Nestabilita/FA tak může indikovat neplodnost [80], poškozený imunitní systém a další selhání [82]. Zvýšený podíl androstenonu je pak signálem, že něco není v pořádku a ženou vnímaná hodnota FA stoupá – pokud jí genetická výbava umožní signál interpretovat [53].

Zaměříme-li se konkrétně na neplodnost, co ovlivňuje např. pohyblivost, životnost, či velikost hlavičky spermie? Ultimátně za tím stojí DNA+RNA+prostředí – viz článek "Evoluční biologie". Samička ovšem neprovádí přímo testy DNA, ale místo toho využívá nějaký jiný indikátor. Jako když si změříte teplotu a máte poněkud více než 36,8°C. Výzkum těchto indikátorů je pochopitelně žádoucí, protože řada onemocnění by se dala začít léčit včas – vliv prostředí.

Vrátíme-li se k androstenolu, čím více ho na sobě máte, tím více androstenonu z něj vznikne a tím více budete ženy odpuzovat. Někteří prodejci se však předhánějí, kdo má v nabídce vyšší koncentraci androstenonu. Možná se řídí heslem, čím víc proužků, tím víc Adidas.

Je komické, jak sami svými radami dávají najevo, že něco nehraje. Například vám prodejce dodá přípravek, o kterém se bude chlubit, že obsahuje nejvyšší koncentraci androstenonu na trhu. A zároveň vás nabádá, abyste ho nanášeli jen v malém množství. Jak je to tedy s heslem, čím více, tím lépe? ;-) Oficiální zdůvodnění: příliš velké množství by z vás mohlo udělat až moc alfu (rozumějte macho) a to by některé ženy mohlo odradit:D Další perlou, kterou nám v návodu sdělí, je, že ho máte překrýt parfémem.

Protože androstenon ženy odpuzuje, je pochopitelně ve vašem vlastním zájmu, abyste ho na sobě měli co nejméně. Když se podíváte na složení vašeho parfému, vody po holení, antiperspirantu, či deodorantu, můžete tam objevit např. alkohol, phenyl etanol, phenethyl a další látky, které likvidují androstenon [59]. To abyste nesmrděli [58, 59].

Jste-li agitováni příběhem, jak si kdosi zakoupil androstenon a neměl s ním u žen mnoho úspěchu, čtěte dál. Protože jestli ho psal prodejce, tím pravděpodobněji se dočtete, jak bylo posléze nalezeno optimum snižováním použité dávky. Jednoduché a logické vysvětlené, které je navíc v souladu s vědeckými poznatky, zní: nasmrděli jste se tak, až vás žádná nechtěla a to byl pro vás šok. Vedeni vírou, protože nezávisle ověřená fakta pro to nemáte, jste snižovali dávku, až jste se prakticky vrátili na normál. Tj. opět jste se pro ženy stali přitažlivými. A komu chybělo sebevědomí, mohl ho získat placebo efektem. Vírou v to, že má na sobě nějakou zázračnou vodičku. V jeho mysli má tak androstenon takové účinky, jaké v reálném světě nemá. Nezapomeňte si všimnout, že jste vlivem šoku neřešili svou celkovou ne/úspěšnost u žen, ale neúspěšnost, kterou vyvolala právě ona počáteční dávka androstenonu.

Takže si to shrneme. Nejprve vám prodají látku, která vám ve skutečnosti uškodí, ale to vám neřeknou. Potom (někteří totiž nemají v nabídce pouze feromony) vám prodají i parfém – tj. protilátku. Závěrem vám sdělí, že obě látky dohromady zvýší vaše šance. Jinými slovy, pokud to vhodně nadávkujete, povede se vám neutralizovat draze zaplacený androstenon, aby zbyl pouze parfém. Ten parfém, který mohl být ještě dražší a jehož značnou část jste vyplýtvali na neutralizaci androstenonu. Navíc sloučenina, která takhle vznikla, nejspíš moc nepůjde dohromady s vyváženou vůní kvalitních parfémů. Do boje tak vyrážíte sice po aplikaci feromonu, ale už bez feromonu – naprosto jasně se jedná pouze o placebo efekt [60, 61]. Nezdá se vám, že by mohlo jít o podvod na zákazníka?

Důkaz o placebo efektu nám ostatně poskytnul i sám feromonový průmysl. Podívejte se na následující tabulku [62], kde je uveden obsah androstenonu v jednotlivých přípravcích.

Primal Instinct0,0495% wt.(váha)
Realm PheromoneMéně než 0,005% wt.
Androstenone Pheromone Concentrate, PlayboyMéně než 0,005% wt.
Hi-Octane+2-Beaches PheromoneMéně než 0,001% wt.
Athena Pheromone 10XNegativní
Yes Cologne-Perfume PheromoneMéně než 1 ppm (jednotek na milion)
Victoria's Secret "Secret Signal"Negativní (výrobce neudává androstenon ve složení)

Kdo by si dal tu práci a prošel fóra fanoušků ještě z doby, než se profláklo, že např. Athena neobsahuje androstenon, zjistí, že koncoví uživatelé všechny produkty hodnotili jako funkční. Zejména Athena dostávala velmi dobré hodnocení [63]. Bylo to snad tím, že za ní stála doktorka biologie? Lidský mozek má sklon akceptovat fakta, která se nabízejí jako zřejmé vysvětlení [37, 38, 39]. Takže jestli doktorka biologie říká, že to bude fungovat, já jsem v tu dobu sbalil ženu, tak to musí fungovat. Oficiální stanovisko prodejců: v žádném případě se nejedná o placebo efekt.

Někteří však nabádají, abyste parfém nepoužívali, protože by to zničilo feromon. Jde tedy čistě o vaše schopnosti, vybuzené efektem placeba. Zda dokáže překonat negativní informaci, kterou o vás androstenon šíří [45]. Je přirozené se zpotit a tak můžeme předpokládat nějakou hranici, do které je možné úroveň signálu přirozeně ignorovat – proč se každý nežene za co nejvyšší koncentrací, když už se rozhodl androstenon přidat? ;-) Dalším ovlivňujícím faktorem je ovulace [64]. A díky genetickým variacím se dokonce může stát, že dotyčná bude signál ignorovat [53]. Jako kdybyste přípravek vůbec nepoužili – tj. efekt placeba.


Androstadienon

Androstadienon má silný zápach potu. Každá bude šťastná, že jste se nedokázali osprchovat;-) Ač dokáže ovlivnit hladinu kortisolu u žen (zmírňuje stres), nemá vliv na její rozhodování [65] a stejně tak nemá vliv na vnímanou fyzickou přitažlivost [66]. Navíc byly výsledky patrné pouze při interakci opačných pohlaví, u heterosexuálních jedinců.

Statisticky vzato, až na pár vyjímek, žena je tím, kdo dává kopačky. Jistě "má" tedy význam zmírňovat její stres z toho, že odmítne dalšího v řadě:-O

I když si to možná neuvědomujete, na vaší pokožce se odehrává čilý život. Mohli byste tam objevit například bakterii Corynebacterium, jak transformuje androstadienol a androstadienon na androstenon [45]. A jste tam, kde jste byli.


Androsteron

Androsteron je steroid, který má slabou androgenickou aktivitu. Androgeny ovlivňují růst mužských sexuálních znaků – primárních i sekundárních. Jestli se někdo domnívá, že si jeho aplikací pomůže na počkání, pak nemám důvod nevěřit, že i příběhy z Ordinace v Růžové zahradě pro něj budou skutečné. Zejména když ho nebude aplikovat vnitřně.


Copuliny

Copuliny jsou kyseliny, které vylučuje vagína. Jejich složení a efekt se mění v závislosti na menstruačním cyklu [67]. Pánové pod jejich vlivem zvyšují hladinu vylučování androgenů [45] a k ženě se tak dostanou potřebné signály. V tomto kontextu můžeme uvažovat, že žena signalizuje nabídku a vybírá si na základě odpovědí – signálů od mužů, které stimulovala právě její nabídka. Možná už tušíte háček – pokud ten fešák, kterého chce sbalit, vyšle nevhodnou odpověď, sama ho odmítne navzdory svému původnímu záměru. Jistě, pro výběr optimálního otce je to výhoda, ale přece jenom, tohle v úmyslu zřejmě neměla, když copuliny kupovala…

Ale co když by to přece jenom byl její záměr? Pak má ten samý problém, jako u všech zbraní hromadného útoku: bude-li cíl ve skupině mužů, jak pozná, který voní nejlépe? Jejich signály se pomíchají a nepozná nic. Pokud cíl dokáže izolovat, pak je to jasné. Stačí si čichnout, jestli vylučuje feromony ve správném poměru. Viz výše zmíněná souvislost s potem. Dokáže-li ho zpotit např. tancem, sportem, nebo během na noční autobus, může požadovanou informaci získat i navzdory deodorantu. Prodej copulinů dává smysl, pokud je prodáváte. Pro koncovou uživatelku ho tam moc nevidím.

Ale uvažujme ještě více do hloubky. Citlivost na androstenon je dána jak geneticky, tak i ovulací [64]. Ovulace je částí menstruačního cyklu, který ovlivňuje složení copulinů, a tedy i jejich účinek na muže [67]. Pokud se na to celé podíváme jako na komunikační protokol, různé složení copulinů představuje různé typy zpráv, na které se kladně akceptují různé typy odpovědí. Žena v plodném období vyvolává u mužů zvýšenou produkci androstenonu, a proto ho v tomto období toleruje ve větším množství. Není-li však v plodném období, ale přesto ovlivňuje muže komerčně prodávanými copuliny, může se jí dostat odpovědi, která je sice správná pro daný signál copulinů, ale už není správná pro její mozek, který tak muže odmítne, i když by jí ve skutečnosti vyhovoval. Ve svém důsledku by to také znamenalo, že signálový souboj dvou žen o jednoho muže vyhraje ta v plodném období období – což potvrzuje [78].

Tedy, vyhrála-li by, kdyby… Někteří prodejci rádi míchají copuliny s androstenonem, což jenom zvyšuje pravděpodobnost, že muže odmítne. Znalci vojenské techniky jistě znají termín jamming – ač ten má zmást nepřítele, ne vlastní jednotky. Že se odmítnutí vždy nekoná jenom dokazuje, jak je lidské chování příliš komplexní, než aby feromony rozhodovaly o všem [45, 46]. Mění-li se hlášená úspěšnost, pak skutečně mluvíme o placebo efektu i v případě copulinů.

U mnoha druhů savců se feromony používají k optimálnímu načasování oplodnění [45] a lze se domnívat, že právě tomu, nebo pozůstatku, u lidí nasvědčuje závislost na menstruačním cyklu. Nicméně, pánové se neřídí pouze tímto signálem a hodně jich upřednostňuje vizuální vjem [45].

Takže, milé dámy, např. svůdný úsměv, pevné břicho, přiměřené komplimenty a nerýpání do svého muže nelze opomenout. Roztomilé zamávání na rozloučenou po rande je pouze jedna z mnohem účinnějších a spolehlivých zbraní ve vaší výzbroji, když už vám jde o to, jak ho zblbnout.


Luteinizační hormon

Nálada ženy se může měnit během menstruačního cyklu v návaznosti na změnu koncentrace určitých hormonů. Konkrétně estradiol a progesteron se vztahují k její náladě [134, 135]. Snad až příliš zjednodušeně řečeno, podílí se na uvolněnosti ženy a její přístupnosti k sexu. Zejména hladina estradiolu stoupá před ovulací.

Uvažujme modelový scénář. Koncentrace estradiolu je 175 pmol/l na začátku cyklu, ale postupně se dostane na 900 pmol/l dva dny před ovulací. Koncentrace luteinizačního hormonu (LH) vykáže prudký výkyv před ovulací. Výkyv koncentrace LH spouští ovulaci. Koncentrace LH bude 20 UI/l dva před, 40 UI/l jeden den před a 20 UI/l při ovulaci. Mezi oběma hormony je korelace, která se vztahuje k ochotě ženy nechat se oplodnit. Či-li mít sex:-)

Existuje článek, který ukázal, že extrakt z mužského podpaží má přímý efekt na výkyv koncentrace LH a na náladu ženy [168]. Ergo, bez respektování interní medicíny, prodejce feromonů může implikovat, že jím prodávaný feromon ovlivní hladinu LH a tím způsobí zvýšenou ochotu ženy k sexu. Jenomže vám tím jaksi zapomíná sdělit několik podstatných faktů.

Jde o to, že výkyv LH se dostaví jednou za menstruační cyklus, cca 28 dní. To, co se jim podařilo ovlivnit byla délka a načasování menstruačního cyklu [168]. Uvědomte si, že se tu bavíme o změnách podle osy x, tj. načasování, ne podle osy y, tj. ne podle koncentrace hormonu. A proto nevidím, jak by vám vůbec něco takového mohlo pomoci sbalit ženu na nějakém biologickém základu. Korelace není příčina a nevýznamná změna vyvolá, inu co jiného, než nevýznamný efekt.

Jako nedokonalou analogii si představte autobus se závadou na osvětlení. Mysleli jste si, že mu přestaly svítit přední světla? Omyl. Přestala mu svítit jenom jedna maličkatá žárovička dole v uličce mezi sedadly.

Navíc, účastnice testu [168] si čichly k extraktu každé dvě hodiny od osmi ráno do osmi večer po sedm dnů od začátku cyklu. Zjevně tak byly vystaveny mnohem větší koncentraci než bude žena, na kterou byste se snažili zapůsobit feromonem na sebe naneseným.

Nezapomeňte, až už jste žena či muž, co se stane, když uvěříte své magické pilulce. Když vám slíbí větší množství sexuálních zážitků, prostě je začnete sami vyhledávat. Doporučuji si přečíst něco o psychologickém triku zvaném Sebenaplňující se proroctví[169].


Účinná vzdálenost

Feromon se přenáší vzduchem, takže je pochopitelně otázka, na jakou vzdálenost feromon účinkuje. V podstatě se vzduchem přenáší chemické částice, které by potencionálně mohl cílový objekt zachytit a vyhodnotit.

Uvědomte si, že je hodně velký rozdíl mezi laboratorním prostředím a např. ulicí. Jedná se o rozdíl ve vlhkosti vzduchu, teplotě, jeho proudění, turbulence, koncentraci feromonů a jaké další látky jsou přítomné. Plus ještě musíte uvažovat, zda jeho šíření nebrání např. látka oblečení.

Pokud se prodejce rozhodne dávat nějaké informace o účinné vzdálenosti, pak se obvykle jedná o dvě varianty. Buď udávají vzdálenost za podmínek, kterou z výše uvedených důvodů nelze zaručit, anebo dávají příliš malou vzdálenost.

Např. do 90cm se odehrává většina osobních setkání. Do 30cm jde o velmi osobní setkání. Pokud ženu zaujmete např. vtipem, svými názory, historkou, apod. tak se s vámi bude bavit na vzdálenost menší než jeden metr. A prodejce feromonu se vám malou vzdáleností snaží nasadit brouka do hlavy, že to musí být feromonem, protože jste si jej aplikovali. Nemusí. Kouzlo malé vzdálenosti je v tom, že umožní prodejci zdůvodnit, proč vám ženy nepadají k nohám, jen co kolem nich projdete.


Enigma opět padla

Po přečtení detailů se nám vynoří komunikační schéma, co se vlastně signalizuje. Mimo ostatní signály, evoluce přinutila muže čestně vysílat informace o své (ne)plodnosti – androstenon. Žena copuliny stimuluje tvorbu androgenů, a tedy i produkci androstenonu. Pokud ho muž vyprodukuje příliš velké množství, je zamítnut. Podíváme-li se na článek "Evoluční biologie", nalezneme tam vysvětlení, proč tyto signály nejsou postačující podmínkou pro výběr partnera. Je v jejím zájmu, aby vybrala partnera vhodného pro výchovu potomků. Zde přichází ke slovu rozum. A tím se dostáváme k "Pohybové rovnici zájmu" – musíte projít jejím testem vaší fyzické přitažlivosti pro ni a musíte si být schopni udržet její zájem o vztah v kladných číslech.


Plánované rodičovství

Možná nejenom ženy beroucí hormonální antikoncepci napadla otázka, zda by např. právě estrogen nemohl mít vliv na vyhodnocování informací signalizovaných feromony. Kdyby hormonální antikoncepce vliv neměla, na výše uvedeném komunikačním schématu se nic nezmění.

Nyní však zkusme uvažovat opak a dostaneme dvě možnosti – buď se rozlišovací schopnost k interpretaci feromonového signálu zvýší, anebo sníží. Jestliže se snižuje, pak se přibližujeme stavu popsanému v [54] a je tak možné, aby ji neodradila negativní informace signalizovaná androstenonem [45]. Aneb placebo efekt je zpět na scéně.

V tomto případě by navíc hormonální antikoncepce fungovala i jako ochrana samotných mužů před následky jejich aplikace komerčně prodávaných feromonů. Tlumila by jejich efekt. Pochopitelně by šlo o ochranu pouze do určité doby. Kdybychom ideálně pominuli všechny ostatní možné vlivy a bavili se jenom v rovině chemických signálů, nelze vyloučit scénář, že svého partnera opustí v okamžiku, kdy se rozhodne mít s ním dítě. A protože vysadí hormonální antikoncepci, následně se jí vrátí schopnost správně interpretovat feromonový signál – včetně potlačeného vnímání jeho androstenonové složky.

Ale co když bude hormonální antikoncepce rozlišovací schopnost zvyšovat? Nebudeme-li se bavit o síle, ale o významu signálu androstenonu, pak ten nezávisí na průběhu menstruačního cyklu [45]. Je-li schopná signál interpretovat [54] a vy vysíláte zvýšené množství androstenonu, pouze zkracujete dobu potřebnou k tomu, aby vás odmítla. Navíc v tomto případě ještě můžeme usoudit, že se jedná o efekt kumulativní s efektem copulinů.

Jestliže hormonální antikoncepce nemá vliv, pak nemá smysl používat komerčně prodávané feromony už z dříve uvedených důvodů. A jestliže by ho měla, pak se k těmto důvodům přidávají další.

Nicméně, v současné chvíli si nejsem vědom jakéhokoliv vědeckého výzkumu, který by skutečně odhalil ověřitelné spojení mezi hormonální antikoncepcí a citlivostí na feromony. Ve skutečnosti jsem pouze zjistil, že estrogen ovlivňuje čichové ústrojí [45], ale ne vomeronasální orgán [71]. Ohledně rozchodů, zdá se, že ženy většinou přestanou užívat hormonální antikoncepci až po rozchodu, ne před ním [91].

Z těchto důvodů nebudu tvrdit, že obě spekulace jsou ověřenými fakty. V sociálních detailech, pouze bych vám vtisknul strach ze setkání s ženou, která bere hormonální antikoncepci, což normální muž nezjistí, pokud mu nedá férovou odpověď. Navíc by i v takovém případě mohlo dojít k chybám při odhadu budoucnosti možného vztahu. Oh ano, uměle navozený strach by byl skvělým nástrojem ke zvednutí poptávky po komerčním řešení. Smůla pánové, tohle já nedělám.


Další feromony a tajné přísady

Občas se setkáte s tvrzením, jak přípravek obsahuje sedm (nebo jiné atraktivně znějící číslo) různých feromonů. Co na to říci? Steroidy a de-facto bude platit to samé, jako u androsteronu. Například androstenedion byl zakázán pro své vedlejší účinky [68]. Jak by se vám líbilo například selhání jater? [69]

Těžko vyhodnotit účinnost tajných přísad, když vám pro jistotu neřeknou, které to jsou. Obvyklá praxe je taková, že alespoň trochu funkční sloučenina by se okamžitě patentovala. Jak jinak chtějí zabránit následkům průmyslové špionáže? To klíčovou složku míchá babička o půlnoci, sama ve své chaloupce v horách? Pokud slyšíte "Tajná přísada", máte všechny důvody se domnívat, že jde o podvod.


Pentagon

Svého času DARPA (grantová agentura Pentagonu) vypsala projekt na nesmrtící zbraně. Jednou z nich byla i možnost alespoň krátkodobě změnit sexuální orientaci nepřátelských vojáků a tak je demoralizovat [76, 77]. Jednoduše řečeno, chtěli u nich uměle vzbudit vzájemnou sexuální přitažlivost. Dle veřejně dostupných informací za 6 let po zahájení výzkumu do projektu napumpovali 7,5 miliónu dolarů, aby zjistili, že to nejde. Stačí zadat do Googlu klíčová slova: Pentagon, homo a bomb.

Vojenští stratégové by jistě našli i strategické využití s vyvoláním řízené sexuální vášně u civilního obyvatelstva. Začít se zesílením přirozené vášně je logický, výchozí krok na cestě k dosažení hlavního cíle.

Myslíte si, že i výše zmíněný Franta z Horní Dolní dal dohromady tým předních vědců, nebo že byl schopen do projektu investovat srovnatelné množství peněz? Ne, on si jenom koupil sériově vyráběný produkt.

Nicméně, prodejci zázračných vodiček vám budou tvrdit, že to jde, že zrovna oni vlastní tu zázračnou recepturu. Je tu však zásadní rozdíl. Pentagon se nemohl spoléhat na efekt placeba. Šlo jim o životy vlastních vojáků – kdyby jim je všechny postříleli, neměli by kým bojovat. Když vás ve válce zastřelí, nedostanete šanci na druhý pokus, jako když vás v baru některá odmítne. Pentagon potřeboval skutečně prokazatelné výsledky bez rušivých vlivů.

Ač je projekt nesmrtících zbraní stále zajímavý [70], podle dostupných informací se jim už tento výzkum nechce znovu oživit. Pokud by tedy některá z vodiček tak zázračně fungovala, nebyl by to snad pro ně pádný důvod ve výzkumu pokračovat? Podle mě byl ;-)


Citace

Všimněte si, že zmiňovaní prodejci za sebou nemají žádnou seriózní, vědeckou publikaci v impaktovaném časopise, která by potvrzovala jejich tvrzení. A není to proto, že by tyhle studie nikdo nedělal – viz snahy Pentagonu.

K propagaci se s oblibou používá popis vomeronasálního orgánu (VNO), jinak též známého podle svého objevitele jako Jacobsonův orgán [71]. Ten detekuje specifické chemické sloučeniny, které obsahují např. vůně, feromony, ale i další sloučeniny. Některé feromony je však možné detekovat i čichem. Ať už je tedy způsob, jakým tělo feromon registruje, jakýkoliv, podstatné je, jak ho vyhodnotí. A odpovídat popisem, jak se to stane, je pokus vyhnout se výše uvedeným faktům.

Když však prodejce přitlačíte, možná vás na nějakou vědeckou publikaci odkážou, pochválí ji a kdesi cosi. Doporučuji vám jít do důsledku, publikaci si prostudovat a zjistíte, že se v ní neříká to samé, co vám tvrdí; viz výše uvedený rozdíl mezi "naznačuje" a "platí". Můžete tak např. zjistit, že se sice jedná o účinky feromonů, ale např. na myši nebo termity. Anebo, že se tam píše, co říkám zde. Například [45] paradoxně doporučil jeden zastánce feromonů jako důkaz, že opravdu fungují a dělají, co inzeruje. To ovšem chlapec podcenil inteligenci čtenářů:-)

Výsledky prezentované prodejci bych rozdělil do čtyř kategorií. Řadím je sestupně podle účinnosti:

  • fantasy výsledky – častá volba pro marketing těchto produktů
  • teoretické výsledky – od této účinnosti dál už produkty nevypadají dostatečně lákavě
  • výsledky dosažené v laboratorních podmínkách
  • výsledky z praxe

Sem tam narazíte na pohádku, jak prodejce prováděl testy, aby vyloučil efekt placeba. Jenom tak nějak zapomínají zohlednit fakt, že pokud testovaný subjekt jakkoliv ví o testu, mění se vzor jeho chování, i když je mu podána neúčinná náhražka. Dále se v jejich testech vůbec nic neříká o jídelníčku a životosprávě testovaných subjektů, které ovlivňují vlastní produkci feromonů, jejich metabolismu, EQ, atd. Skutečně průkazný test, jakou roli hraje víra ve feromon, představuje u androstenonu uvedená tabulka, kdy všichni věřili, že se nejedná o test, ale že používají účinnou látku.


Svědectví uživatelů

Svědectví uživatelů zveřejňují dva typy Internetových serverů, časopisů, atd. Dělí se podle toho, zda je prodejci feromonů ovládají, či ne. Jistě je vám už jasné, jak diametrálně se budou texty lišit ve svých závěrech. Než tedy přistoupíme k médiím pod kontrolou prodejců, můžete se zkusit podívat např. na [72, 73].

Jedním z možných přesvědčovacích způsobů je přístup "doporučuje 9/10 zubních lékařů". Feromonový guru někde vyčte pár dobrých rad, které vám poradí*, protože on přece pomáhá ostatním. A až takto získá vaši důvěru, vyzná se vám ze své lásky k feromonům – jak jemu samotnému pomohli např. ke slečně Správné. Důvěru jest možné utužit prozrazením některé "důvěrné" informace, která už stejně prosákla na veřejnost. Např. že se feromony vyrábějí synteticky.

*Vhodně smíchejte, co chce zákazník slyšet a co funguje – velmi často dvě rozdílné věci. U prvních klidně citujte. Funkční rady však nejlépe prezentujte jako své dílo, anebo aspoň zkuste utajit, případně shodit, skutečný zdroj.

Stránky "miluji feromony" obsahují i svědectví uživatelů, kteří uvěřili efektu placeba a dál nepátrali. Ač si takových svědectví dokážu napsat kolik budu chtít, jen tak z fleku, některé opravdu psali různí lidé. Nemám jim za zlé, že zkusili něco, o čem se domnívali, že jim pomůže. Ani to, že neprovedli chemickou analýzu, neprostudovali kvanta odborné literatury, nebo že při testování důsledně nevyloučili všechny externí vlivy. Uvědomili si ale, co všechno tím podporují?

Mnohem zajímavější je se zeptat, jak je udržována pověst "funkčního" produktu. Představte si, že prodáváte na Internetu. Možností je spousta. Buď vůbec nepovolíte diskuzi, nebo jenom těm, kteří už zaplatili, anebo nasadíte cenzuru. S administrátorskými právy není nic jednoduššího, než smazat nepohodlné příspěvky, nejlépe beze stopy. Pokud by uživatelé příliš remcali, zakážete jim přístup na web. Preventivně můžete zakázat i klíčová slova – např. jméno konkurenčního produktu, název domény, kde jsou adekvátní informace... Je také vhodné nechat diskuzi rozběhnout, i když se pro příznivce feromonů nevyvíjí slibně. Protože pak zabráníte vkládat příspěvky lidem kladoucím inteligentní, tj. nepříjemné, otázky, a kdejaký chytrák se může blýsknout libovolnou hovadinou, kterou už mu nikdo nemůže vyvrátit, protože každému takovému pokusu bude důsledně zabráněno. Nebo můžete přikročit k editování cizích komentářů – administrátorská práva vám to hravě umožní. Ale hlavně, a to je důležité, nesmíte se zapomenout celou dobu tvářit slušně. Pokud někde ujedete, smažte to. Když vás někdo nachytá, chvíli počkejte a pak to v tichosti smažte. Kdyby nechtěli diskutovat, jak by jste si přáli, použijte více přezdívek a veďte diskuzi sami se sebou. Myslíte si, že takhle daleko by nikdo nezašel? No, nevylučoval bych to [62, 74, 75]. Ovšem tohle je na samostatný článek, ba přímo na příručku pro začínajícího diktátora.


Zákaznický test

Občas se můžete setkat s prodejcem, který se nezdá, že by vás chtěl o účinnosti feromonu přesvědčovat za každou cenu. Raději vám nabídne zákaznický test, ze kterého se máte dozvědět, zda pro vás má smysl kupovat jím prodávaný feromon. Okamžitě nás může napadnout, že je to příslovečná z nouze ctnost, protože každého by stejně nepřesvědčil. Nicméně, zůstaňme objektivní.

Zákaznickým testům je věnována vlastní sekce, protože se zdá, že vám kladou otázky, které by skutečně mohly odrážet např. stav vaší pokožky, a tedy mít nějakou vypovídací hodnotu. Protože je sem ale pochopitelně nemůžu vypsat všechny, natož i ty budoucí, nezbývá mi, než se omezit na slovní spojení „zdá se“. Na druhou stranu, není to podstatné. Ať už budete odpovídat na jakékoliv otázky, a jakkoliv, nemá to žádný vliv na výše uvedené. Stále bude platit, že čím větší koncentrace androstenonu, tím více ji budete odpuzovat [45]. A stále bude platit, že androstenol má příjemný pach pižma [17]. Než do 20 minut zoxiduje na androstenon [47].

Se svou znalostí sociálního inženýrství a psychologie [84, 89, 90, 96, 97] vidím tři možné přístupy, jak mohou být zákaznické testy namíchány. První z nich bych označil za naivní. Zvažme možnost, že by prodejce měl syndrom True Believer [96]. V takovém případě vám nelže, když tvrdí, že jím prodávaný feromon funguje, protože tomu sám věří, navzdory faktům sporným k jeho přesvědčení. Na rozdíl od zákazníka je u prodejce daleko větší pravděpodobnost, že bude konfrontován s vědeckými studiemi, které jeho tvrzení vyvracejí.

V případě naivního přístupu sestaví otázky testu podle systému své víry v princip fungování feromonů. Nebo bude ještě o něco více naivní, ale o to potencionálně nebezpečnější pro vaši peněženku. Může vám sestavit otázky podle svých zvyklostí osobní hygieny, stravování, atd.

Také můžeme zvážit scénář, kdy je prodejce podvodníkem, který velmi dobře ví, že feromon nefunguje tak, jak tvrdí. V zásadě má dva přístupy – orientovaný na pověst a orientovaný na zisk. V obou dvou případech mu pomůže statistika. Pamatujete si na trik Cold Readingu, kdy si měla myslet celé číslo od 1 do 10 a vy jste řekli 7, protože taková odpověď má statisticky největší pravděpodobnost? Zde by to fungovalo stejně. A je to ten samý princip, na kterém např. FBI sestavuje profil zločince, který mění identity, jimiž se prokazuje.

Orientován na pověst, otázky budou např. bodově ohodnoceny a největší počet bodů dostanou ti, kteří mají nejvíce shodných rysů se spokojenými zákazníky prodejce. To znamená, že všichni ti poukazující na neúčinnost feromonů budou slušně odkázáni na výsledek testu, že pro ně určen není, a proto s ním nemohli dosáhnout úspěchu. Iluze fair play je téměř dokonalá.

Orientován na zisk, pouze se změní kritérium, podle kterého vybere otázky do testu. Vybere takové otázky, na které se dostane poměrně hodně kladných odpovědí. A pro lepší iluzi fair play, se vyberou takové, u kterých lidé neočekávají, že by na ně odpověděli kladně. Protože pak to přece nemohl zmanipulovat, že? ;-)

Kombinací orientace na zisk i na pověst by mohlo být věkové omezení. Kladné odpovědi by vycházeli především takové věkové skupině, u které je největší pravděpodobnost, že to bude chtít zkusit tak jako tak, a zároveň má přijatelnou kupní sílu.

Jenomže, ono to jde ještě mnohem zákeřněji. Jednou z odvěkých lidských slabin je touha být milován, uznáván a obdivován ostatními. Do testu se tak mohou zapracovat otázky o vašich socializačních úspěších, které se mají dostavit po aplikaci feromonů. Pochlubíte-li se přezdívkou "hej ty", postěžujete-li si na ženy, které s vámi nechtějí nic mít bez zjevné příčiny atd., prodejce bude velmi dobře vědět, že už jste zřejmě dlouhodobě zoufalí. Tímto způsobem z vás dostal informaci, jak velkou má šanci vás ovlivnit. Protože pak už mu jenom stačí nabídnout to správně lákavé řešení, když ví, že jste natolik zoufalí, aby mu to prošlo. A vše se opět odehrálo pod roušku zdání fair play... A propó, všimli jste si, že během zodpovídání otázek jste jsi připomněli všechny ty křivdy, které se vám dějí, a že prodejce se prezentoval jako ten hodný, který vám chce pomoci?


Sociální dopady

Zaměříme-li se na komerčně prodávané feromony, každý z nich představuje nevýhodu. Fungují pouze a jen jako placebo, musíte ale věřit. Co jim však rád přiznám, některým efekt náhražky může pomoci konečně prolomit ledy a zažít úspěch. Nicméně, čím více androstenonu na nich zůstane, tím více si stěžují vlastní práci. A pokud ho bude příliš, nezachrání to ani efekt placeba.

Prodejci feromonů jsou schopni vám naservírovat řadu příběhů, které vás podle situace chytnou za srdce [47], pro ně nejlépe za vaši peněženku. Například, že ho vytoužená děva měsíc odmítala, až než použil feromony [62]. A už je jeho. Pokud to někdo vidí jako žádoucí průběh, nechť raději věnuje svůj čas studiu Teorie zájmu a zamyslí se, jaké mají takové děvy skutečné úmysly.

Jste-li v místnosti s více lidmi, jak dotyčná pozná, že zrovna vy jste ten pravý? Nepozná. Pokud ji ale dokážete např. rozesmát, nasbíráte mnohem více bodů a připíše je konkrétně vám.

Řekněme si to na rovinu: používání feromonů je snaha přinutit ženu, aby se do něj zamilovala více, než by bylo jinak možné s jeho vzhledem a chováním. Ideální způsob pro psycho, kteří ví, že by ji udělali šťastnou, a tak je OK ji přinutit, když je teď odmítá. Děkuji nechci. Chci ženu, která se mnou chce zůstat ze své svobodné vůle.

Feromony používá zakomplexovaný jedinec, který se bojí odmítnutí. Lákavá je myšlenka, že zvýšíte své šance, protože si ji stejně dokážete udržet i tak. A zase jsme u psycho.

Feromon není způsob jak získat slečnu Správnou a udržet si její zájem. Každá žena, která má sebeúctu, a chce proto rovnocenného partnera, odmítá slabocha bez sebedůvěry. Zneužívání naivity, či nevědomosti, ostatních je pod úroveň.

Shrnutí

Věda potvrdila, že feromony účinkují i na lidi. Ale nějak jsem už nedokázal najít vědecký konsensus, že by vám jejich exogenní aplikace zvýšila šance při seznamování, jak by se dalo snadno pochopit z prezentací prodejců feromonů.

J. V. Kohl v roce 2001 publikoval článek [45], kde uvedl, že téměř všechny studie potvrdily androstenon jako signál, který odpuzuje ženy. V článku ani není napsáno, že by snad nějaký jiný feromon zvýšil vaše šance v seznamování, když ho na sebe nanesete z externího zdroje.

V roce 2008 jsem si udělal vlastní průzkum článků o feromonech. Dospěl jsem k závěru, že vlastní akt aplikace feromonu z externího zdroje může působit v otázce seznamování jako placebo efekt. Pokud uvěříte, možná nastane placebo efekt, který vyvolá změny ve vašem chování, které možná zvýší šance na seznámení. Je tam zkrátka příliš mnoho možná, takže to nemůže fungovat vždy. U lidské paměti nastává efekt tzv. selektivní paměti, kdy jsou případy selhání nějaké zázračné metody zapomínány. Tento jev je dokumentován např. v manuálu psychologické manipulace Cold Readingu [84].

V roce 2010 vyšla kniha rozkrývající feromonový mýtus [170]. I ona provedla rozbor vědeckých článků a prakticky z ní vyplývá stejný závěr, ke kterému jsem nezávisle došel i já. Nicméně zmiňuje ještě dvě důležité věci. Jednak to, že řada testů feromonů byla špatně navržená, tudíž podle nich nejde dělat závěry. A jednak to, že výsledky řady testů publikovali lidé placení prodejci feromonů. Takový střet zájmů se medicíně projevuje např. jako ghostwriting.

Obávám se, že mi tak celkově vychází nelichotivý obrázek. Vědci neplacení prodejci feromonů nepozorovali, že by externí aplikace feromonů vedla k zvýšené úspěšnosti v seznamování na nějakém fyziologickém principu. Pokud by prodejci feromonů uvedli, že úspěšnost seznamování díky externí aplikaci feromonů je ve skutečnosti založena na placebo efektu, jejich zisky by se více než citelně propadly. Nemám tak důvod považovat vize předestřené prodejci feromonů za reálné.

Láska je darována, nemůžete si ji vynutit – Šeherezáda

Obrázek: Vlasta Burian jako Hrdina jedné noci připravuje nápoj lásky z dymiánu, by získal srdce dublové štatistky.

PS: Už vidím komentář první reakce, a tak prodejce předběhnu. Sám jsem vědomě žádný komerčně prodávaný feromon nepoužil, jenom ty, které vyrobilo moje tělo. Ano, já vím. Vzhledem k zdrojům informací je to od nich naprosto scestná námitka. Navíc ani není možné se jejich používáním dobrat všech uvedených poznatků.

PPS: Jako u každého kritického článku i zde je problém s negativní reklamou. Pokud už tedy cítíte nutnou potřebu platit za vyzkoušení placebo efektu, ze zákona máte právo na reklamaci a feromony/afrodisiaka nemají žádnou vyjímku;-) Viz občanský zákoník a zákon na ochranu spotřebitele.

This entry was posted on Thursday, May 29, 2008 at 10:56 AM and is filed under , . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

37 komentářů

ty seš vážně blázen... jak dlouho jsi tenhle výzkum dělal a hlavně proč? Z mýho pohledu je to hrozně nesmyslný, protože nejen, že si nepamatuju, že bych někdy nějakou reklamu na feromony viděl, ale taky mi bylo po přečtení tak třetiny článku jasný, že jsou prostě k prdu a i kdyby mi to jasný nebylo, určitě je cennější získat komunikační a balíci skill, než získávat ženu defacto umělě(je to to samý jako cheaty v nějaký hře, nebo steroidy v kulturistice). Z mýho pohledu je tenhle článek tím pádem fakt nesmyslnej, ale uznávám, že když sis s ním dal práci, pro tebe to určitě smysl má. Jen by mě zajímalo... jakej?

May 29, 2008 at 12:30 PM

Zdravím,

naprosto s Tebou souhlasím, že je nesmysl je používat a že je daleko lepší na sobě zapracovat.

Výzkum jsem udělal, protože mě zajímalo, co je na tom pravdy. A když už byl hotov, proč se nepodělit s ostatními? :-)

Pak je tam ještě jedna hodně zajímavá věc - a to konkrétně pro Teorii zájmu. Když to dáš dohromady s články "Evoluční biologie", "Pohybová rovnice zájmu", "Svádění je hra" a budoucím "Scramjet", tak máš de facto důkaz, že Teorie zájmu je realizovatelná a hlavně, že odpovídá realitě.

Už to není jenom pravděpodobnost na základě zkušeností nějaké skupiny lidí, ale už je to podepřené i nezávislým výzkumem.

May 29, 2008 at 12:48 PM

Kde jsi přišel na to, že Androstenone vylučují neplodní muži? Hledal jsem ve zdrojích, ale nic jsem nenašel.

May 30, 2008 at 12:09 AM

Myslim, ze je chyba nazyvat tento clanek "vyzkumem", kdyz jde o resersi. Velice rozsahlou, pred autorem klobouk dolu, vzal to od podlahy!

Rad bych dodal, ze podobna situace je ve vsech moznych oblastech projede doplnku -- at se jedna o feromony, prostredky na zhubnuti, narust svalove hmoty, vitaminy, atd...

Pro nektere latky nelze najit v impaktovanych casopisech ani jeden kladny vyzkum (napr. l-carnitin), pripadne naleznete vyzkum, ktery potvrdil, ze to funguje (a vyrobci jej casto cituji), ale jaxi treba zapomenou dodaz, ze vyzkum byl provaden na detech s poruchou vylucovani rustoveho hormonu a tem opravdu pomohl (mluvim o Argininu), ale pro zdraveho jedince nema absolutne zadny vyznam. Tech veci, ktere opravdu funguji je naproste minimum, a zadna z nich nefunguje tak, ze si vecer vezmete tabletku a rano se probudite v potrhanem pyzamu nebo o 2kg tuku lehci...

V oblasti vitaminovych doplnku take spotrebitele utraci rocne miliardy penez , za to aby mohli bastit nejaky synteticky vyrabeny produkt. Pritom vitamin v prirode se muze skladat z nekolika synergisticky pusobicich latek a to ze vyrobce vyrobi jen tu, ktere je tam 99,9% a zapomene na tu ktere je tam "malinko", ale pritom vyrazne ovlivnuje celkove pusobeni vitaminu o tom uz se nikde nepise. Takze radeji nez prasek s tisicem mikrogramu je lepsi dat si jednu papriku, kde tech mikrogramu je jen par desitek.

Jeste jedna vec me napadla -- internetove diskuze. Nekdo tam do krve nejaky pripravek obhajuje, jiny zase do krve tvrdi ze mu nefungoval. Nejcasteji slysite neco jako: ja jsem to pouzival a super, kamos to pouzival a super, tak si to taky koupim. Pritom ti lide vubec nereknou nejake smerodatne informace. Predstavte si nekoho, kdo chce zhubnout, koupi si pripravek na hubnuti a protoze, to nechce nechat nahode, jeste kazdy den slape hodinu na rotopedu. A ted otazka: zhubnul diky pripravku nebo kazdodenni aerobni cinnosti? Chtel zhubnout 3 kg nebo 30 kg a povedlo se mu to? A spousta dalsich faktoru, ktere si ten clovek ani nemusi uvedomovat.

A proto vedci delaji ruzne dvojite slepe studie, kde kazdy ze zkoumanych se snazi dodrzet stejne podminky...

Preji vsem dobry den. A SomeoneCZ Tobe jeste jednou diky za Tvuj blog!

May 30, 2008 at 9:41 AM

Ooo ...respekt, jak si dlouho na tom bádal?

Schválně jak dlouho jsi na tom pracoval, na tomto článku? :-)

--------------------------------
Musím s tebou opravdu souhlasit, zkoušel jsem to v praxi, a je to přesně tak.

Když jsem to na sobě měl dýl jak půl hodiny, tak to některým smrdělo. Jak jsem pak poznal, hlavně to byly ty, co zrovna menstruovaly :-) .

Jinak jsem zaznamenal akorát menší změnu chování u jedný holky a té to "vonělo". Takhle po týdnu ji to začlo smrdět a tentokrat jí to odpuzovalo. Mimochodem pořád "dolejzá" za klukem "Loserem" který se koupe jednou za týden.

Jo a kvůli tomu smradu sem přestal přitahovat holku, která mě milovala :P ....takže pozor na to ;-)

-----------------------------------

A otázka nakonec :

Ovliňují deodoranty, antiperspiranty, parfemy pomocí alkoholu či jiné chemie vytváření nebo udržování přirozených feromonů? ;-)


Thx
..:::Spiker:::..

May 30, 2008 at 8:05 PM

Sám jsem vědomě žádný komerčně prodávaný feromon nepoužil, jenom ty, které vyrobilo moje tělo. - SomeoneCZ

..pořád "dolejzá" za klukem "Loserem" který se koupe jednou za týden. - ...:::Spiker:::...

O tom to je. Můj osobní zaručený postup (tak na 90%) - když chci svést novou milenku - minimálně se 24 hodin nemyji (vyjma obličeje a rukou - čistou vodou - samozřejmostí je stále čisté prádlo) a nepoužívám žádnou kosmetiku.

Efekt je dost zesílen, pokud jsem byl tou dobou ještě s jinou ženou. Po milování se dalších 12 hodin nemyji. Máte vidět, jak se na mne dívají ostatní ženy ten den.

Přišel jsem na to kdysi totální náhodou. Měl jsem milenku, která byla chladná jak kámen, vůbec jsem nevěděl, jak jí mám rozpálit. Ona sama mě extrémně vzrušovala. Jednou jsem se vracel z volejbalu a smrděl jsem tak, že jsem se doslova štítil sám sebe.

Jakmile to ucítila, zabránila mi jít do koupelny, stalo se z ní totální zvíře. Od té doby jsem to začal dělat právě tak i s jinými milenkami - fungovalo to. Všechny shodně tvrdily, že jim voním.

..no, tím jsem ale vůbec neřekl, že to máte dělat také tak :-)


P.S.: Je to nejenom o vlastních feromonech, ale i o práci s energií (ta se naší civilizovanou hygienou pravidelně zbytečně smývá) - ale to by bylo už značně OT.


generalissimuss

May 31, 2008 at 11:17 AM

Nejprve, pánové, díky za reakce. Také obsahují zajímavé informace. A otázky teď vezmu popořadě.

Nejen pro "záhadného":D* Mylishe, do článku jsem doplnil dva odstavce k androstenonu ohledně vyhodnocování genetické výbavy partnera. Konkrétní detaily viz odkazovaná literatura, včetně relevantních vnořených citací.

*Stačilo chvíli počkat, aby se ukázalo, že je interesován v prodeji feromonového přípravku s "nejvyšší koncentrací androstenonu na českém trhu" a nepoužívá pouze nick "Mylish".

Co mě potěšilo, že jsem dodatečně k úvaze o signálovém souboji dvou žen našel impaktovaný článek [78], který mé úvahy potvrzuje s měřením. Zřejmě jsem to opravdu pochopil správně :-))

Alkohol má vliv na už vyprodukovaný feromon - pracuje už s vyloučeným produktem na pokožce. "Jiná chemie" je široký pojem - takže těžko pokrýt všechny. Ale nemyslím si, že by docházelo ke snížení produkce - spíš by mohli stimulovat její zvýšení. Což by ale vedlo k "většímu smradu", se kterým by se museli vypořádat - například zápach androstenonu. Takže by neměli dělat ani tohle. Spíš by se mohli snažit o zmenšení maximálního průtoku potní žlázou tím, že by ji dočasně uměle ucpali - ale zase ji nemůžou ucpat úplně. Pocení má na to až příliš důležitou funkci pro tělo:-)

Nicméně - kdo takový přípravek vyrobil a co všechno testoval? Strejda Igy z okresu Wanker? Prodejce feromonů, který nás odbude atestem na alergickou reakci kůže? Nebo známá kosmetická firma, která dnes už raději testuje přece jenom důkladněji?

kosmetika.doktorka.cz/parfemy-mohou-skodit-zdravi/
www.greenpeace.org/raw/content/belgium/nl/press/reports/an-investigation-of-chemicals.pdf
www.greenpeace.org.uk/MultimediaFiles/Live/FullReport/6043.pdf

Poslední jsem doplnil do článku, k vůni pižma.

A ještě doba sepsání - vlastní sepsání bylo cca měsíc a půl ve volném čase. Sběr informací začal mnohem dřív. Až jednoho krásného dne dosáhly "kritického množství", bylo rozhodnuto o sepsání článku. Přece jenom, tohle není zrovna triviální téma, abych si přečetl dva, tři články, kouknul na jakési fan-fórum a už byl chytrý:-)

June 2, 2008 at 7:55 AM

Vyborny clanek. Jenom jedna poznamka:
Slovo schizofrenie neznamena to, co si vetsina laiku mysli. Neni to rozdvojena osobnost.

June 4, 2008 at 6:06 PM

Díky.

Pokud jde o schizofrenii, v daném odstavci jsem měl na mysli jeden z možných příznaků - nelogickou řeč.

June 4, 2008 at 6:29 PM

Chicago 18. září (ČTK) - O tom, jak ten či onen člověk vnímá pach lidského těla - vůni nebo zápach -, rozhoduje podle amerických vědců čichový receptor kódovaný genem. Studie uveřejněná na webové stránce nejnovějšího vydání časopisu Nature pomáhá vysvětlit, proč týž upocený člověk může někomu vonět po vanilce, zatímco jinému po moči. A přibližně třetina dospělých prý nemá vůbec žádný čichový vjem.
Vědci z Dukeovy univerzity v Durhamu v Severní Karolíně a Rockefellerovy univerzity v New Yorku se zaměřili na látku zvanou androstenon, na kterou podle nich lidé reagují různě. Tato chemikálie vzniká, když tělo uvolňuje mužský sexuální hormon testosteron.
Androstenon je obsažen v potu mužů i žen, ale ve větší koncentraci se vyskytuje u mužů. Zdá se, že to, jak člověk vnímá jeho odér, do značné míry souvisí s variantami genu nazvaného OR7D4 v čichovém receptoru.
"Je dobře známo, že lidé vnímají androstenon různě. Nevědělo se ale proč," řekl v telefonickém rozhovoru pro agenturu Reuters Hiroaki Macunami z Dukeovy univerzity.
Ve snaze zjistit to, testovali badatelé v Macunamiho laboratoři chemické látky obsažené v potu na většině ze 400 známých čichových receptorů, jichž využívá nos ke zjišťování pachů a chemikálií. Objevili, že gen OR7D4 silně reaguje s androstenonem. Poté začali zjišťovat, zda varianty tohoto genu mají vliv na to, jak lidé vnímají pach androstenonu v mužském potu.
Vědci odebrali vzorky krve a seřadili DNA 400 lidí, kteří se v laboratoři Rockefellerovy univerzity podrobili testu vnímání odéru. Zjistili, že nepatrné genetické obměny určují, zda má androstenon pronikavý zápach, sladkou vanilce podobnou vůni nebo nemá vůbec žádný odér.
Úloha androstenonu v lidském těle není tak zcela známa, ale u prasat vysílá mocný sexuální signál, který u prasnic vyvolává touhu po páření.
"Existují náznaky, že tato chemická látka může u lidí modifikovat náladu nebo hormonální hladinu," řekl Macunami. "Nevíme však, zda receptor, který jsme objevili, se nějakým způsobem podílí na tomto procesu."
On a jeho kolegové hodlají tento aspekt dále studovat ve snaze pochopit, jak by čichání těchto chemických látek mohlo ovlivňovat společenské a sexuální chování lidí.

zdroj: http://www.zdravcentra.cz/cps/rde/xchg/zc/xsl/6749_24586.html

June 7, 2008 at 1:47 PM

Aneb citace [54].

Ale i kdyby si člověk nepřečetl množství odborných článků, tak už jenom zdravý rozum mu napoví, jak (ne)pravdivé informace mu prodejci feromonů mohou dávat.

Stačí si položit následující otázku: jak je možné, že vědci stále ještě, a po tolika letech, nepotvrdili, co nám prodejci tvrdí? Vždyť přece nemůžou být tak "pitomí", aby nedokázali zopakovat testy prodejců;-)

June 8, 2008 at 6:40 PM

hmm..tak jsem jim tam položil zajímavý dotaz na svádění, který byl smazán a nezodpovězen.
Člověk nemůže jen tak poznat, jestli jsou feromony účinné z tohoto důvodu. Mají zvyšovat atraktivitu, ale jak poznám, že se zvýšila? Např. chci sbalit ženu. Za použití feromonů.
1. Správně ji oslovím, zvýším svou atraktivitu a ona mě může pustit dál.
2. Špatně ji oslovím, nebudu pro ni atraktivní a ona mě dál nepustí.
Bez feromonů bude výsledek stejný. Tudíž jak poznat zda ji feromony přitahují nebo odpuzují, když si vybere racionálně. Správně se chovající muž je pro ni tak i tak atraktivní, takže jak poznat zdali si aplikací feromonu přilepšuje nebo zhoršuje svoji atraktivitu? Zjistit jak to je se dá třeba viz. test v Clever. Ale u tohoto testu nevíme, jaký feromon byl použit, jestli "odpuzující" androstenon nebo pozitivní androstenol, který se ale oxiduje na androstenon. Ten test by byl dobrý, kdyby se vzala dvě jednovaječná dvojčata a na jedno se nastříkal tentýž feromon ze svádění. Pak by se dala do dvou stejných místností a holky by zkoušely. Ale myslím, že ješte lepší by bylo, kdyby měly otevřené oči. Přece jsou to jednovaječná dvojčata, tak není důvod zavazovat holkám oči. To když mají pořádně čuchat, tak je pak jasné, že tam tu pižmovou vůni ucití a bude jim příjemnější než to nic, které bude ve druhé kabince. Ať se holkám řekne, ať vejdou do kabinky a rozhodnou, který muž je více přitahuje.
Dál nerozumím tomuto. Jak může ten feromon ženy přitahovat, když každý má mít feromon jiný (dle toho se prý pozná složení imunitního systému, jak říkal v tom clevru, a podle toho si vybíráme podvědomě partnera, toho který bude k nám svojí DNA nejodlišnější). Tak to bylo? Tak potom nevím, jakou informaci obsahuje lahvička feromonů ze svádění. Nějaký neutral, který přitahuje všechny? To se pak ale neshoduje s tvrzením o DNA, Pánbůh ví jak to je, ale myslím, že ani v cleveru o tom neměli jasno. A v neposlední řadě, proč k tomu pofíknutému borcovi v cleveru nešly všechny borky? Ať už je feromon, který se prodává účinný nebo ne..není možné, že některé ženy přitahuje, a jiné zase odpuzuje? viz článek výše.

June 9, 2008 at 5:14 PM

Díky za kvalitní článek. Možná si ale někdy, až budu mít přebytečných pár set, stejně nějaký ferak koupím, už jenom kvůli placebo efektu :o)

June 9, 2008 at 6:25 PM

K Svadeni.cz řeknu tolik - potrefená husa zakejhala. Věštkyni by se také nelíbilo, kdyby se její klienti začali zajímat o Cold Reading.

Jestliže dosahuješ stejných výsledků, ať už feromon použiješ, nebo ne, pak feromon nehraje roli. Buď jsi potkal ženu, jejíž genetická výbava jí neumožňuje signál interpretovat, a/nebo měl rozum navrch.

Clever je v prvé řadě zábavný pořad, a v žádném případě nejde o průkazný test. Minimálně lidé věděli, že se něco testuje. Už tato znalost sama o sobě má vliv na chování lidí.

Vezmi si např. pánský záchod, kde jsou tři mušle. Jsou-li tam dva pánové, prostřední mušle zůstane volná. Takové faktory Clever vůbec nebral do úvahy.

S dvojčaty uvažuješ správným směrem, ale také nebereš do úvahy všechny možné zkreslující faktory. Kvůli nim se testuje co největší počet lidí, aby se statistikou "ořezaly" extrémy/chyby měření. Například ani jednovaječná dvojčata nemusejí mít stejné názory, a tedy ani vkus.

Viz článek - stav imunitního systému odráží poměr jednotlivých vůní a feromonů, které jsou člověk detekuje. Jeden konkrétní feromon sám o sobě nic neřekne, jde o jejich kombinaci - např. jako když 8 bitů kóduje 256 různých hodnot. Lahvička feromonů ze Svádění pro pány obsahuje androstenon. Čím víc ho na sobě budeš mít, tím víc budeš vypadat "mimo rovnováhu" a tím víc budeš ženy odpuzovat - detaily viz článek.

Dámy k borci nešly z možných důvodů:

a) rozum převládnul
b) nemusely být schopné signál interpretovat - viz Tvůj předchozí komentář o článku v Nature [54]
c) vůbec nic nevíme o tom, jaké další nároky na muže měly - např. jejich vkus

June 10, 2008 at 8:46 AM

Mě by tahle tématika zajímala z opačné strany. Může ženy skutečně odpuzovat chlap, který má slabý imunitní systém? Je to z něho cítit? Po bouračce jsem přišel o slezinu, a nejspíš díky tomu mám imunitu značně oslabenou (chytá se mě každá viróza), jaterní testy mám v poslední době jako po žloutence, následuje častá extrémní únava... V tom případě by bylo nejlepší aplikovat pot zdravýho chlapa, že?

October 4, 2008 at 5:17 PM

V první řadě vidím problém v kauzalitě událostí. Naprosto jenododuchým příkladem - krojovaný mladík předváděl lidový tanec se sekerou, až si useknul nohu. Takže chyba nebyla na straně DNA (ponechme otázku IQ stranou) a ona to vidí. V tomto případě rozhoduje její rozum, ne DNA, která je zodpovědná za složení a detekci feromonů.

Čili, jaký efekt má konkrétně slezina na složení produkovaných feromonů? Na takovou možnost, byť i nepřímou v kombinaci s onemocněním, jsem nikde ani nenarazil. Dokonce ani ve fantaziích prodejců feromonů :-)

Jde o to, že Tvůj slabý imunitní systém je důsledkem havárie, kdy jsi přišel o slezinu, ale není důsledkem Tvé sekvence DNA.

Ale i kdyby byl - co konrétně a v jakých množstvích obsahuje pot zdravého chlapa? Nejprve by se musel udělat rozbor Tvého potu, aby se mu dodali chybějící komponenty ve správném množství.

A to jsem ještě zanedbal, že složky potu kohokoliv vždy podlehnou oxidaci a působení bakterií na pokožce. Časy a důsledky viz článek.

Píšeš o extrémní únavě. Vlivem únavy se dělají chyby a rozhodnutí, která Tě stojí její zájem. Tohle bych viděl jako hlavní problém.

October 6, 2008 at 7:13 PM

Zajímavý i když poněkud negativisticky předpojatý článek. Přestože kritické vědecké myšlení je zde v jistých náznacích přítomno (citace, odkazy na články, ochota diskutovat). Tak nějak mu chybí objektivita a preciznost (bohužel i argumentační). Data odporující teorii o nefunkčnosti feromonů např. ministudie v Clever jsou více méně ignorována, stejně jako výzkumy a články prokazující působení (povšiml jsme si jich na netu ale zde nikoliv). Vlastní výzkum mi zde chybí úplně. Ono přece úplně dát na 3 zkušební papírky stejný parfém a do jednoho přidat feromon. Pak se ptát třeba 100 žen a mužů jak se jim jednotlivý vzorek líbí a to A) ihned. B) po 3 hodinách po nanesení parfému, kdy by měly podle této teorie feromon/y oxidovat na odpudivé či rozložit v alkoholu. I jednoduchá statistika by pak vnesla do věci jasno. Pokud by byli výsledky statisticky směrodatné, pokračovalo by se výzkumem na lidské kůži (levé a pravé zápěstí s nebo bez feromonu). Malý směrodatný výzkum by nemusel stát více než pár stovek (FM s a bez feromonu za 330+375 Kč + pár hodin času). A nešlo by o žádné mlácení prázdné slámy, ale skutečný výzkum v popperovském duchu falsifikace jak ho znám z univerzity a akademie věd. Vzhledem k tomu, že se touto oblastí hodlám solidně zabývat (amatérsky míchám parfémy) tak si podobnývýzkum nejspíše provedu. Pokud by chtěl někdo na soukromém výzkumu spolupracovat ať se ozve na email Argonc@seznam.cz ;-)

November 24, 2008 at 2:03 PM

Než Ti odpovím, vyjasníme si jednu základní věc. Já nepíšu články na úrovni vědy filozofických fakult - a to uvádím s plným respektem k vyjímkám jako je Verner. Já píšu články z technického pohledu.

Navrhnul jsi nový kardiostimulátor? No, tak ať nepřestane týden po operaci fungovat. Navrhnul jsi brzdy do auta? No, tak ať také brzdí vždy, ne v devíti případech z deseti. Třeba když v tom desátém půjde po přechodu mateřská školka. Navrhnul jsi efektivní systém řízení letovéh provozu? Raději ať řádně funguje a ví, jak jsou jednotlivá letadla daleko od sebe. Tady není prostor pro omyly a falešné naděje, že to bude fungovat.

Já nejsem člověk, který rozebírá problémy z pohledu toho, co si kdo kdy myslel, nebo chtěl myslet. Ale z pohledu, jak a co doopravdy funguje. Já se soustředím na podstatu věci, nehledám kličky okolo. Když mám důkaz sporem, mám ho. Nebudu kvůli tomu zkoušet milión jiných, selektivních důkazů, protože by už stejně nedokázali opak. Tohle je skutečná podmínka falsifikace vědecké metody.

Článek vzal tvrzení předkládaná prodejci feromonů a konfrontoval je s vědecky doloženými poznatky. Výsledkem byl spor, který ukázal, že to není tak, jak prodejci feromonů tvrdí. Alias důkaz sporem, který je v souladu s vědeckou metodou.

Navíc, ty údajně feromony potvrzující pozorování jsou vysvětlitelná a v článku i vysvětlená. Rozhodně nejsou ignorovaná, jak tvrdíš. A i kdybych je nedokázal vysvětlit, tak co? Ospravedlnily by snad tvrzení prodejců feromonů? Nic takového. Je úplně jedno kolik sneseš potvrzujících důkazů, stačí jeden spor, aby domněnky vyvrátil. A to můj článek udělal.

Pasáže o testech jsi zřejmě vůbec nečetl, natož aby jsi četl odkazované články. A jako člen AV by jsi tu možnost měl mít. Myslíš si snad, že univerzitní pracoviště z citovaných prací nebyla schopná dodržet nezávislost měření a že se shodli jenom nějakou náhodou, nebo negativistickou konspirací?

Navrhuješ test, ale vůbec nebereš v úvahu např. fakta z [54]. Co by jsi dokázal? Že s dostatečnou vírou lze uvěřit i v placebo. Ale to už přece dávno víme. Jaký chceš ještě lepší důkaz, než desítky, možná stovky, tisíc lidí, kteří používali placebo, o kterém si mysleli, že obsahuje androstenon, a ono jim to fungovalo? Ti všichni ani navíc neměli ponětí, že se jejich popis událostí stane součástí nějakého vyhodnocení. Možnost zkreslení: nula.


Předpojatý a tedy neobjektivní článek? To asi dost těžko. Stačí se podívat na citace. Když se vědci shodnou, že to nefunguje, jak prodejci feromonů tvrdí, rozhodně to neznamená, že jde o předpojatou informaci.

Negativistický přístup? Že jsi o něčem dobře informovaný, neznamená, že jsi negativní. Jenom slepě nevěříš nesmyslu, ač může být pro ostatní nečitelný a proto ho mohou považovat za pravdivý - např. z nedostatku znalostí.

Clever?! A mohli by jsi nám sdělit, jakou má Štaindler zkušenost s vývojem a testováním ve vědeckých podmínkách? Asi tak žádnou? To není až zas tak triviální, vymyslet podmínky, které umožní vyloučit vlivy okolí. Jako Víťa Jakoubek fajn, ale...

Výzkum a články prokazující působení feromonů? A zajímal jsi se vůbec, co se v nich doopravdy píše? To je fráze, kterou jsem od prodejců feromonů slyšel už tolikrát...

Ve Tvém komentáři je jeden zajímavý faktor. Zkusil jsi shodit celý článek, že je předpojatý, negativní, zaujatý, atd. Ale když se na to podívám, nepředložil jsi k tomu žádná fakta. Nic. Vůbec nic. Pouze jsi nabídl v neadekvátních amatérských podmínkách, a bez potřebných znalostí, zopakovat pokus vědeckých pracovišť, kde měli jak vybavení, tak znalosti a praxi.

Uvědomuješ si, že mi v současné chvíli nic nebrání v tom, abych si mohl myslet, že tu jenom předvádíš další varintu "Otevřené mysli" z repertoáru Cold Readingu? Že pod rouškou jakési vědeckosti jenom zkoušíš, kolik z čtenárů se dá zlákat na experiment, který z výše uvedených důvodů prostě nemůže vyjít? Nebo je to celé jenom amatérsky naivní přístup vedený vírou v nereálný, snadný zisk (zájem ženy)?

Jak už jsem dříve napsal: Stačí myslet ve faktech. Kdyby to opravdu fungovalo, jak nám prodejci feromonů předkládají, vědci by to už dávno dokázali zopakovat. Ale nic takového se nestalo. Proč? Viz samotný článek.

November 24, 2008 at 6:43 PM

Ahoj zapšklý skeptiku:-),

nemám rád to umělé dělení na měkké a tvrdé vědy. Studoval jsem obojí a myslím, že se moc hezky doplňují. Předpojatost o které jsem hovořil, je v tom, že existuje velké množství klinicky doložených testů podporujících vliv působení feromonů na lidskou psýché. Z mého pohledu jsi vybíral poněkud zaujatě a ignoroval výzkumy vypovídající pro lidské feromony. A tím se dopustil obráceného zaujetí. Klišé jako „Když se vědci shodnou“ jsou pro mě poněkud nevědecké argumentování autoritou, spadající spíše do škatulky sekta než věda. Navíc snad sám jinde píšeš, že mezi nimi doposud moc velká shoda nepanuje. Přirozeně jsem četl řadu českých i zahraničních výzkumů. Z třeba jen z českých bych mohl třeba upozornit na server svadeni.cz – vcelku zajímavý dvojitě slepý pokus. Zahraničních najdeš mraky na googolu - scholaris nebo v knihovnách (především o vlivu hormonů na psýché) třeba obecně jsou hodně citované: Volume 25, Issue 3, April 2000, Pages 289-299; Biol Psychol. 1982 Nov-Dec;15(3-4):249-56. ale najde se zde i několik celkem systematických českých bakalářských a diplomových prací za všechny třeba: Olfaktoricka_komunikace_u_cloveka.pdf.

Spíše bych porazil armádu, než vyvrátil věřícímu polointeligentu jeho bludy, takže se o to ani nebudu pokoušet. Je jasné, že prodejci feromonů budou často z komerčních důvodů slibovat nemožné (hloupou ošklivku ani s vysokým obsahem feromonů chtít stejně nikdo nebude; Pokud budou ale dvě stejně pěkné dívky – ta voňavější bude mít výhodu ne?), ale stejně nepravdivé mi připadá upadání do opačného extrému (feromony na člověka nefungují je to jen reklamní trik). Celá řada studií vypovídá o vlivu Androstenonu a syntetického Copulinu ale i Androstenolu na člověka ať už co do změny vodivosti kůže, svalového napětí tak EEG záznamu. Je navýsost zřejmé, že člověk má funkční VNO(výše uvedený článek) a že pach čerstvého potu (Androstenonu) a jiných tělesných sekretů (hlavně Copulinu) u něj hraje v seznamování roli (mimo klinických i neklinických studií také praktické zkušenosti většiny sexuálně aktivních lidí). Mám rád objektivitu a s klinickými testy i nějaké praktické zkušenosti, které se dočkali i otisknutí v indexovaných publikacích, takže jsem chtěl spolupracovat s těmi co podobné věci zajímají. Mám od jedné české farmaceutické firmy objednané vysoce koncentrované verze Androstenolu a Copulinu a tak se experimentovat samo nabízí. Myslel jsem, že by se tu vedle zapšklých teoretických skeptiků našel i někdo zvídavý a ochotný experimentovat v podobných věcech. Někdo, kdo stejně jako zastává teorii, že čich hraje v lidském životě velkou roli a chtěl by poznat jeho hranice.

Neber prosím můj příspěvek osobně ani ve zlém, odvedl jsi celkem zajímavou práci. To že ho komentuji je svým způsobem i pochvala za zajímavé zpracování, které stojí za pozornost.

Argon

November 27, 2008 at 2:55 PM

Takže, D. Benton: "The influence of androstenol - a putative human pheromone - on mood throughout the menstrual cycle." píše "The compound did not significantly influence ratings of being happy/depressed; lethargic/lively; sexy/unsexy; irritable/good-tempered.".

V bakalářce najdeš i frázi jako "Tyto studie mohou být často nepřesné vzhledem k subjektivnímu hodnocení". Ale co je zajímavé, že je tam např. i sdělení "Menstruační cyklus má vliv i na to, jak ženy hodnotí fyzický vzhled mužů." Nezdá se Ti snad, že to samé píšu i já ve svém článku? Schválně si u obou porovnej použité citace a pak mi ještě něco vykládej o objektivitě.

A když už zmiňuješ zrovna Svádění.cz, tak jsi si musel všimnout jejich reakce na citaci, že androstenon odpuzuje ženy. Ano, ten androstenon, o kterém tvrdí, že přitahuje ženy a který prodávají. A teď tady máme bakalářku, ještě s dalším zdrojem informací, a co se v ní nedočteme? "Pach androstenonu je ženami většinu času vnímán jako nepříjemný." Nemyslíš si, že jsi sám právě přinesl argument vyvracející tvrzení prodejců feromonů?

Nikdo Ti nebere, že lidé vylučují a vnímají feromony. Proto má také androstenon roli signálu, který odpuzuje ženy. A než na to něco napíšeš, důkladně si prostuduj článek, zejména sekce o kombinaci androstenonu s ostatními feromony.

Přijde mi zbytečné komentovat, jaký podíl jsem já a Teorie zájmu měli na vybudování návštěvnosti Svádění.cz. Snažili se mě přesvědčit. Bavili jsem se o výsledcích testů a o tom, jak se testovalo. A já bych termín vědecký rozhodně nepoužil.

Když jsem viděl, jakým způsobem začali propagovat feromony, tak jsem si založil blog. A poslední komentáře, které už tam mj. ani nejsou, jsem napsal v době uveřejnění článku o evoluční biologii, kde jsem uvedl příklad, který šel proti tomu, co se rozhodli lidem tvrdit. Můžeš tomu klidně říkat náhoda.


"Neber prosím můj příspěvek osobně ani ve zlém" vs. "Spíše bych porazil armádu, než vyvrátil věřícímu polointeligentu jeho bludy", včetně dalších, ani nezmiňovaných. Rozhodni se, co vlastně chceš. Hm? ;-)

November 27, 2008 at 5:29 PM

Ahoj,

D. Benton jen o větu dříve prokazuje působení tohoto feromonu na lidskou mysl – zvyšuje u žen submisivitu – poddajnost (která bezesporu seznamování ovlivňuje):
„In the middle of their monthly cycle those females exposed to androstenol rather than a control tended to rate their moods as submissive rather than aggressive.“
Takže co je pro Tebe důkaz že feromony nefungují je pro mě důkaz, že prokazatelně mají lidé VMO funkční a ovlivňují náladu (na čem se snad už můžeme shodnout). Z ostatních výzkumů vyplývá, že se jinak ženy chovají, když je například experimentování přítomen muž. Pravda tento výzkum nasvědčuje také tomu, že aplikace tohoto mužského hormonu na ženu jí nezvýší pocit, že se cítí sexi…ale to přece ani nikdo soudný nepředpokládal ne?

Co se týká působení androstenonu na ženy tak se logicky domnívám, že nepříjemný by mohl/měl být během menstruace a neplodných dnů a příjemný během plodných dnů (kdy ženy preferují v náznacích BETU)…což tuším i potvrdilo pár známých studií. Mimochodem nepleťme dva pojmy…pach (který není až tak důležitý) a působení na VMO, změnu nálad, hormonálního složení atd. Je rozšířená teorie, že ovlivňuje člověka i když necítí jeho zápach (přece jiné nezávislé chemoreceptory než v VMO).

Jednou píšeš, že vědci jasně dokázali, že to nefunguje dokázali a tady cituješ, že Tyto studie mohou být často nepřesné vzhledem k subjektivnímu hodnocení. To je právě ta chybějící celistvost názorů, kterou jsem vytýkal. Z čtení aktuálních článků jsem nabyl dojmu, že se androstenonu je z mužských hormonů jedním z největších hráčů a přibývá každým měsícem studií o tom jak nás ovlivňuje. Zdá se, že na něj různí lidé reagují různě a především pak ženy v závislosti na cyklu genetickým vlohám. Teorie, že hraje roli u lidí roli v seznamování vidím doposud jako velice pravděpodobnou. Testovat jí nebude asi úplně jednoduché, ale při troše kritického uvažování asi ani nemožné (např. porovnání proti placebo). Ještě dneska zkusím jak ovlivňuje podprahové množství přípravků ze svadeni.cz mé spolupracovníky. Ve své laboratoři je napojím na biofeedback sladují reakce vegetativního nervstva, změnu na elektický odpor kůže, EKG – R a EKG HVR. Např. reakce copulinu nebo androstenonu na respirační sinusovou arytmii (u plodné ženy bych u androstenonu čekal větší než u placeba). Pokud podprahová čichově nezachytitelná dávka srdce neovlivní více než placebo, pak vše nasvědčuje tomu, že je Tvá nulová hypotéza pravděpodobně správná a nemá smysl provádět podrobnější zkoumání, co myslíš? Nezkusíme na to jít spíš takhle pseudoargumenty než ad baculum a především ad autorita? Pokud se ukáže, že jsem se mýlil, máš bod;-)

November 28, 2008 at 2:55 PM

Proboha, přečti si několikrát a důkladně celý článek - včetně pasáže o menstruačním cyklu, která je, mimochodem, v souladu s Bentonem. Článek říká, že je to jinak, než jak tvrdí prodejci feromonů. Ne, že lidé na feromony vůbec nereagují. Jasné?

Jak by asi jinak bylo možné zjistit, že androstenon odpuzuje ženy, když by na něj žádná nereagovala?!


"Jednou píšeš, že vědci jasně dokázali, že to nefunguje dokázali a tady cituješ, že Tyto studie mohou být často nepřesné vzhledem k subjektivnímu hodnocení." A co si na tom protiřečí? Některá statistická data mohla být subjektivně zkreslená. Mnou citované práce si toho byly vědomy.

November 28, 2008 at 4:26 PM

Statistická data mohou být subjektivně zkreslená? Myslel jsem, že statistika bere subjektivní zkreslení v potaz a docela snadno dokáže učit směrodatnou hodnotu a průměr této chyby. Vědec, který by publikoval, že něco bylo prokázáno řekněme na 95 hladině významnosti by předpokládám základy statistiky ovládal. Aristotelská logika jak jí znám já úplně nepřipouští najednou tvrzení 1) je dokázáno, že to nefunguje a vyvozuje tvrdé morální soudy o podvodných prodejcích feromonů a 2) zatím příliš nevíme jak to funguje. Nemá asi cenu ukazovat další neodpustitelné kvaziargumentace a logické kotrmelce…třeba házet všechny prodejce feromonů do jednoho pytle (přestože je zřejmé, že jde o dost různorodý segment, kde se potkávají skuteční podvodníci se solidními vědci).

Můj poslední pokus potvrdil androstenon ve vyšších koncentracích ženám vědomě skutečně páchne a odpuzuje je. Zatím mohu prohlásit, že přípravek ze svadim.cz je pro běžného člověka extrémně koncentrovaný. Subjektivně vnímám jeho pach jako blízký čpavku, pánské moči a odleželému mužskému potu a to pro muže i ženy (včetně plodných dní). Odpudivost klesá, pokud se míchá s vůní blízkou vůni partnera a klesajícím množstvím. V blízké budoucnosti se zaměřím na podprahové množství této látky(nezachytitelná vědomě čichem). Pokud někdo experimentoval s vyššími koncentracemi této látky, pravděpodobně si u většiny žen mnoho nepomůže.

December 1, 2008 at 2:02 PM

Mohou být zkreslená odpověďmi subjektů, nebo jejich interpretací. Statistika udělá,co může, ale limitem jsou data, která má k dispozici.

K házení prodejců feromonů do jednoho pytle - bavíme se prodejcích feromonů jako nápojů lásky. Zatím ještě jsem neviděl, že by bylo vědecky prokázáno, co tvrdí (s čímž jsou konfrontováni). Když už tedy nepoužívají vágní termíny. A ani jedno z toho nepovažuji za etické. Vycházím z toho, jak se chovají, resp. jak vím, že se chovají.

Co jsi zjistil o androstenonu, to odpovídá publikacím, ze kterých jsem vycházel. Což už se také podepsalo na prodávaných koncentracích. Zajímavé a vysvětlitelné je, že finančně úspěšnější (odhadem podle veřejně dostupných informací) prodejci mají nižší koncentrace - že tu nejvyšší nechtějí. Ale to už je v článku uvedené.

Zkusil jsi jejich přípravek otestovat i na skutečné složení?

Zajímavý výsledek je míchání s vůní partnera. Za sebe bych řekl, že to podporuje v článku uvedenou hypotézu o indikátorech vhodnosti partnera. Přijde jí více kompatibilní, protože smícháním se přibližuje hledané kombinaci.

Asi jako když v rozsahu od 1 do 10 budeme chtít průměr 5. 2 bude extrém, ale když uděláme průměr z 2 a třeba 6, dostaneme 4. Čili, odchylka se takovým mícháním minimalizuje. Aneb, buď použít její vůni, nebo se spolehnout na sebe. Vzhledem k tomu, kolik párů se dalo dohromady i bez komerčních feromonů, pravděpodobnost přirozené vhodnosti je velmi vysoká.

December 1, 2008 at 3:40 PM

Nezpochybňuji, že je možné úspěšně utvářet páry i bez feromonů. Zdálo by se dokonce logické, že by mohly narušovat „přírodní výběr“ se všemi předpokládanými následky jako najít si někoho v něčem podobného a něčem odlišného(„očkování“). Ale memy a kultura provází člověka i ostatní vyspělejší živočichy odpradávna. To bychom mohly stejně namítnout, že je hloupé, když se ženy líčí, neboť tak nepoznáme jak mají souměrný obyčej a tím nepřímo zdravou genetickou výbavu. Líčení je „podvod“ který k ženám a přírodě podle mého patří.

Pročítal jsem nějaké odkazy odsud a třeba v jiném článku z zdravcenta už sexuální přitažlivost a feromony v kůži nebrou s otazníkem, ale vůbec ji mezi řádky nezpochybňují. Myslím, že názory odborníků jsou dodnes od bezkritických - jednoznačně feromon sexuální přitažlivosti po ty, co tvrdí, že Androstenon je pouze odporný pach a odpadní produkt.
zdravcentra 6749_24119 Feromony, které se vytvářejí v kůži, běžně ovlivňují nejen sexuální přitažlivost, ale vůně ovlivňuje i vztah k dítěti.
Podobnou škálu o jakou píšeš jsme právě také užívali. Jednoznačně potvrdila, že neplatí, čím více androstenon tím lépe….spíše naopak. A to co do libosti vůně tak i přitažlivosti. Dnes zkusím na sobě nízké koncentrace…a protože mi tato látka velmi páchne tak opravdu nízké:-) Zdá se, že na hranici mé vnímavosti je stejný „puch“ docela příjemný. Podobá se základům vůně jako je pižmo, amra santalové dřevo, mirha nebo kadidlo. Vzpomínám, že o ambře - produkt co vyvrhne vorvaň po té co pozře sépie - se píše že se musí nechat 3 roky vyvanout na vzduchu než přestane páchnou a začne vonět …stane se z něj hodně dobrý a drahý produkt dnešních parfémů (i když dnes často spíše vyráběn uměle). Těmto látkám bývají připisovány afrodisiakální účinky….zdá se, že by to nemusela být náhoda. Takže pokud produkt funguje…je malé množství nezbytné. Bohužel nemám k dispozici nástroj, co by zkontroloval přítomnost feromonu u svadeni.cz Někdy můžu zkusit dát k rozboru kolegyni…ale zde bych docela věřil.

December 2, 2008 at 11:13 AM

Já bych o líčení hned nemluvil přímo jako o podvodu. Já ho vidím jako signál [19], který říká, co můžeme od jeho nositele očekávat.

Stejně jako např. šaty. Buran se klidně může obléci do kvádra za bůhví kolik, ale stále je z jeho chování poznat, že něco nehraje. Dokonce bychom se v takovém případě mohli mít i více na pozoru díky otázce, kde na to kvádro vzal. Analogicky je to to samé i s feromony. Výsledný dojem utváří kombinace všech feromonů, které člověk uvolňuje - viz článek a závěr mého předchozího komentáře.

Navíc, všechny uměle přidávané feromony mají jeden zásadní problém, a řekl bych i z principu neřešitelný ve smyslu jeho eliminace. Po čase se jako každá biologická látka mění. Stává se z nich odpadní produkt, který ovlivňuje celkovou vysílanou informaci. Hodnota jejich nositele potom v "očích" příjemce už jenom postupně klesá. Ale to opět viz článek.

Afrodisiakální účinky se stále něčemu připisují:-) Např. androstenol má příjemný zápach pižma, ale stává se z něj androstenon. Opět viz článek. Může příjemně vonět, ale víc vlivu nemá. Z tohoto pohledu je daleko lepší investovat do kvalitního parfému. A řekl bych, že je to i cenově rozumnější:-)

December 2, 2008 at 12:18 PM

O vlivu parfémů na svádění, sebedůvěru a půvab není velkých pochyb. Je to velmi staré řemeslo a nejspíš i dobrý business, existující jako samostatná oblast módy.
Móda myslím je i není podvod. Snažíme se působit lépe(být krásnější, chytřejší, mocnější) a ostatní se zase snaží naše snahy prokouknout a odhadnout naši skutečnou „cenu“. Takže jde o evoluční soutěž o lepšího podvodníka a lepšího odhalovače podvodů ala R. Dowkinsnova červená královna. Zajímá mě, zda androstenon u druhých dává podvědomě najevo že jsme „Alfa“, nebo zda je to jen odpadní produkt toho, že máme více testosteronu. Je tedy androstenon jen následkem a nebo i příčinou větší autority?

December 3, 2008 at 2:47 PM

Jak říkám, ani v módě nemusí jít nutně o podvod jako takový. Např. výběrem vhodného trička můžeš signalizovat, jaký hudební styl posloucháš a tj. co u Tebe zaboduje v hodnocení.

Červená královna od Dawkinse? A nemyslíš Červenou královnu od Matta Ridleyho?

Když se podíváš do článku o Evoluční biologii, na termín alfa, najdeš tam příklad ze života, který jsem už zmínil v jednom z předcházejících komentářů. Jasně říká, že nestačí "správně vonět", aby jsi se stal alfou. Stát se alfou je otázka inteligence a chování. Což je vlastně napsáno i v Červené královně[98].

December 3, 2008 at 5:32 PM

Stejně tak bych mohl namítnout, že k tomu být alfa, nestačí být inteligentní a sociální, ale je potřeba fyzická síla a kondice. Je zřejmé, že se tu bavíme o atributech alfa. A Mou otázku je zda je také tělesný pach „atributem“ alfa nebo jen „vedlejším produktem“. Čili zda zvedá pach šance na to se alfou stát (vedle fitness, inteligence atd…) nebo zda nezvedá a korelace není příčinou, nýbrž následkem.

Nevím, zda je výše uvedené argument proti podvodu. Například to jaké ženy může sňatkový podvodník podvádět může také něco říci i něco o svém vkusu. Tučnost konta nemusí být jediným atributem, podle kterého si volí „choť“. Může třeba signalizovat, že se rád podvádí blondýnky, nebo baculky. Ale podvod je pravda brán dost pejorativně, kdežto móda dost samozřejmě. Bylo by opravdu nudné, pokud bychom všichni sále nosili stejný cvičební úbor, pracovní úbor atd. I když na druhou stranu jsou si kravaťáci s kravaťáky a modelky s modelkami celkem podobné, že? Svět je samý paradox:-)

December 4, 2008 at 4:24 PM

Hitler nebyl zrovna pořízek a jeho zdravotní stav taky nebyl z nejlepších - viz indikátory v článku.

Však v předchozím komentáři uvedené také není vyloučení podvodu.

December 4, 2008 at 4:45 PM

@Anonymous

>Prada.

March 22, 2021 at 10:33 AM

Wau to je normálně na seminární práci. A nebo aspoň na nějakou málo knížku tak jestli jsem o hormonů jménem feromon nevěděl tak teď už vím kde se to dočtu. No jinak by mě zajímalo nějaké srovnání mezi takovou látkou a feromony jako jak spolu souvisí jestli spolu teda vůbec souvisí.

March 23, 2021 at 8:10 AM

Cenforce 50 contains the virility drug turn dynamic fixing. Following taking this pill you may get a four to 6-hour erection. It assists you with obtaining tougher sex along with your confederate. The results are utterly apparent after 30-45 minutes. You will notice item clinical knowledge with so much reaching clarifications of the benefits and adverse consequences. This is often a drug that's like sildenafil and thus, many of us use it to treat barrenness problems. A virility drug fifty mg pill is associate degree oral medication, which can be accessible within the reasonably round-formed pills that are film-covered and blue.

Read more :
Cenforce 150
Cenforce 200

March 5, 2022 at 9:48 AM

super tadarise Tablets are reasonable for men, all things considered, to treat erectile brokenness and untimely discharge. Both erectile brokenness (ED) and prostate extension (PE) are connected with sexual fulfillment. Different items can be utilized to forestall untimely erections and untimely discharge. The Extra Super Tadarise tablet is suggested. Additional Super Tadarise has been demonstrated to be quite possibly the best medicines for man experiencing erectile brokenness, as indicated by a few examinations.

Read more ED pils...
Silditop
tadora force
Lovegra 100mg
Vidalista 60 mg

April 7, 2022 at 12:30 PM

The medicine Cenforce 50 mg contains Sildenafil, which is an oral pill used to treat erectile dysfunction in men. This medicine relaxes the muscles of the penile blood vessels to increase blood flow, making it easier to achieve an erection.

Cenforce 50

April 23, 2022 at 6:30 AM

Tak toto bylo opravdu hodně zajímavé čtení. Díky mockrát. O tom, že feromony existují jsem věděla, ale vůbec jsem netušila jak to funguje. My například s partnerem ani tak nemáme problém ve vzájemné přitažlivosti jako spíš v tom, že když má dojít na samotný akt, tak partner často nemůže. Děje se to posledních pár týdnů a přemýšlím co s tím. Co mě napadlo je, že by možná mohla pomoct viagra nebo něco takového, protože problém není prostě v tom, že by nechtěl, spíš nemůže.

June 20, 2022 at 8:58 PM

The onset and duration of action of Fildena double 200mg can vary depending on several factors. Fildena 200 contains sildenafil citrate, a phosphodiesterase type 5 (PDE5) inhibitor that helps improve blood flow to the penis, facilitating erections.

July 3, 2023 at 7:30 AM

Post a Comment