Read about The Theory of Interest first, if you've come here because of women. Otherwise, check the table of contents. Despite model scenarios, you can lose some illusions here.

Pokud jste tu kvůli ženám, přečtěte si, o čem Teorie zájmu vlastně je. Jinak zkuste rovnou obsah. Ač uvedené jsou modelové situace, nedivte se, když tu přijdete o iluze.

Informovaná mysl  

Posted by SomeoneCZ in

"Dozvěděl jsem se spoustu zajímavých věcí, o kterých jsem dříve neměl ani tušení", žasne bezelstná oběť, jejíž mysl je otevřena těmto novinkám. A přitom by se měla zamyslet, jestli to náhodou nebude tím, že mu zrovna navykládali kupu kapitálních nesmyslů, a proto je nikdo obvykle nevykládá. Kdyby si raději k danému tématu vyhledal další informace...

To se dělá tak, že použijete vyhledávač a přidáte některé klíčové slovo jako "podvod, nesmysl, šarlatán, problém, spor, alternativní, pseudovědecký, quackery..." Anebo se podíváte na specializované servery jako jsou např.:

Zejména si všimněte způsobu, jakým je vedena argumentace (citace, čísla, výpočty, důkazy sporem, dodržení principu vyvratitelnosti tvrzení...). Pseudověda to více či méně úspěšně, ale jenom napodobuje.

Vypůjčím si příklad z [84]. Až poletíte na dovolenou, chtěli byste, aby se kapitán uprostřed letu otevřel myšlence, že by mohl udržet letadlo ve vzduchu svou pozitivní energií, a proto vypnul všechny motory? Nebo byste přece jenom preferovali, aby vůči takové možnosti zůstal skeptický (z jakýchsi důvodů vyjádřitelných fyzikálními zákony a čísly) a motory raději nechal puštěné?

Oblíbeným trikem je apel na vaše pocity, jako že být skeptický je něco špatného. Že jediné správné a fér je být otevřený novým možnostem – tj. mít otevřenou mysl. Že byste o nich neměli pochybovat, když říkají, že to s vámi myslí dobře. Anebo to hrají na jakože férovou reciprocitu: "já Ti věřím, že tam v tom má věda pravdu, tak zkus chvíli věřit, že i moje pseudověda má pravdu zase v tomhle". Že jste jinak jen tvrdohlaví, zarytí, či onakým způsobem negativní popírači nových myšlenek. Také se jim vyplácí mluvit o "sladké" odměně za to, že uvěříte.

Nenechte se citově vydírat – jsem si jistý, že po příkladu s letadlem už každý z vás zjistí, kolik rozumných, skeptických rozhodnutí běžně udělá. A jestli jste někdy někoho z nich nachytali, nebo jim třeba i nevědomě položili nepříjemnou otázku, myslím, že už jste některé z uvedených vět slyšeli.

Víte, co znamená Candiru? Je to parazitická ryba z Amazonky, o které se vypráví, jak se lidem zakusuje do těla, aby se nakrmila jejich krví. A pak se o ní také vypráví, že jsou to jenom historky. Mít rozum však neznamená být skeptický jen k roztodivným historkám, ale uvažovat i o všedním světě. Například kdo zná DFENSe, asi ho nepřekvapí, že se tam objevily čísly podložené pochyby k přesnosti měření alkoholu. Nebo by vás mohlo napadnout, jestli náhodou zvyšování daní a zavádění nových poplatků nedusí ekonomiku, na což později všichni kolektivně doplatíme. Byli jste někdy natolik skeptičtí, aby vás napadlo, že zvyšování taxy jenom za něco naplňuje staré známé Divide Et Impera (rozděl a panuj)?

Je ironické, že spoustu otevřených myšlenek se dozvídáme z Internetu, kde zároveň můžeme najít i jejich debunk – vysvětlení. Jenom nebýt líný, hloupý, či naivní a vyhledat si je. Proč dělat něco, o čem se už dobře ví, že to má "jisté mouchy"? Nemusíte mít symbolických 7 doktorátů, abyste všemu rozuměli. Pořád ještě si můžete přečíst fundované argumenty odborníků, kteří je mají. Když se rozhodujete mezi dvěma mobily, který si koupit, dáte na reklamní řeči, anebo si porovnáte jejich parametry? ;-) Jo, je mi to jasné. Zase tolik tomu nerozumíte, tak vám ho doporučí někdo známý, nebo se rozhodnete podle nějaké ptákoviny, čchi reklamy. No, a některým bude stačit, když se jim bude dokolečka opakovat, že tak to má byť, protože tak je to spravne.

Opakem otevřené mysli je informovaná mysl [84].

Obrázek: Ted McGinley jako skromná madam Zelda v díle Psychic Avengers Ženatého se závazky.

Další čtení najdete např. v [84] pod hesly Open Mind a Sugar Lump (zde v textu jako sladká odměna).

This entry was posted on Monday, January 25, 2010 at 11:45 AM and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 komentářů

Post a Comment